Annons

Flygstopp och "icke-arbetsvecka" i Ryssland

Alla internationella flyg stoppas i Ryssland, sedan landet bekräftat sina första dödsfall i covid-19. Och Moskva stänger affärer och restauranger, samtidigt som många ryssar får nästa vecka ledigt.
Ryssland • Publicerad 26 mars 2020
Ryska vårdarbetare på väg för att kontrollera resenärer som anlänt från utlandet vid Sjeremetevos internationella flygplats utanför Moskva i förra veckan.
Ryska vårdarbetare på väg för att kontrollera resenärer som anlänt från utlandet vid Sjeremetevos internationella flygplats utanför Moskva i förra veckan.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Premiärminister Michail Misjustin har beordrat luftfartsmyndigheten Rosaviatsia att stoppa all kommersiell flygtrafik mellan ryska flygplatser och andra länder från och med fredagen, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Undantag kan göras för flygningar som ska hämta ryska medborgare. I vilken mån flygfraktmarknaden påverkas framgår inte.

Annons

President Vladimir Putin tillkännagav i onsdags att nästa vecka klassas som "icke-arbetsvecka" i hela Ryssland. Beslutet gäller för branscher som inte anses samhällsbärande, och innebär att alla anställda ska ha ledigt med full lön.

Efter det federala beslutet meddelar Moskva att ingen servering tillåts på kaféer och restauranger i huvudstadsområdet under den veckan, alltså till och med söndag den 5 april. Matställen får dock hålla öppet för ta med-beställningar. Alla butiker utom mataffärer och apotek ska hålla stängt.

Rysslands bekräftade tal över antalet covid-19-smittade är så låga att de väckt misstänksamhet internationellt. Antalet smittade angavs i onsdags till drygt 650. Två dödsfall har registrerats, båda i Moskva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons