Annons
Nyheter

Ryssland svartlistas som "skatteparadis"

EU:s finansministrar har beslutat att förlänga listan över svartlistade så kallade skatteparadis till 16 länder, från tidigare 12 länder.
Bland nykomlingarna finns Ryssland och Costa Rica. Svartlistas gör även Brittiska jungfruöarna och Marshallöarna.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Ryssland och Costa Rica svartlistas som skatteparadis av EU. Arkivbild
Ryssland och Costa Rica svartlistas som skatteparadis av EU. ArkivbildFoto: Joe Kafka/AP/TT

Samtidigt krymper EU:s grå lista med länder som inte samarbetar fullt ut i skattefrågor, men där pågår det ett arbete med att lösa utestående frågor – bland annat till följd av att tre av dem nu svartlistats.

Men det har även gjorts framsteg när det gäller samarbete i skattefrågor med vissa länder på den grå listan från i höstas, konstaterar Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Annons

"Samtidigt gratulerar jag varmt Nordmakedonien, Barbados, Jamaica och Uruguay som fullföljt sina åtaganden och kunnat bli borttagna", skriver hon i ett pressmeddelande.

När de gäller Ryssland hänvisar EU bland annat till att dialogen med Ryssland om skattefrågor tvärstannat till följd av den ryska aggressionen mot Ukraina.

EU har publicerat en svart och en grå lista över länder som har brister i samarbetet när det gäller skatter sedan 2017. Nästa revision av listan är planerad till oktober i år.

Den färska listan klubbades av EU:s finansministrar på tisdagens så kallade Ekofin-möte i Bryssel.

Fakta: Ny lista över svartlistade skatteparadis

Följande 16 länder och territorium är nu svartlistade då de inte samarbetar med EU i skatteärenden: Amerikanska Samoa, Anguilla, Bahamas, Brittiska jungfruöarna, Costa Rica, Fiji, Guam, Marshallöarna, Palau, Panama, Ryssland, Samoa, Trinidad & Tobago, Turks- och Caicosöarna, Amerikanska jungfruöarna och Vanuatu.

På den grå listan – där åtgärder diskuteras med EU – finns 18 länder: Albanien, Armenien, Aruba, Belize, Botswana, Curacao, Dominikanska republiken, Swaziland (Eswatini), Hongkong, Israel, Jordanien, Malaysia, Montserrat, Qatar, Seychellerna, Thailand, Turkiet och Vietnam.

Källa: EU

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons