Annons
Nyheter

Middagsmöte slut inför tuffa Ukrainasamtal

Ryssland utesluter alla eftergifter i de stundade samtalen med USA om Ukraina och Europas säkerhet. USA svarar med att det ryska valet står mellan dialog och konfrontation.
Men på söndagskvällen satte sig de båda stormakterna vid samma middagsbord för ett första, omfattande samtal.
Ryssland • Publicerad 9 januari 2022
USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman och ryske motsvarigheten Sergej Rjabkov vid ett tidigare möte. Arkivbild.
USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman och ryske motsvarigheten Sergej Rjabkov vid ett tidigare möte. Arkivbild.Foto: USA:s delegation via AP/TT

Den ryska och den amerikanska delegationen ska officiellt mötas i Genève på måndag. Men redan på söndagskvällen inledde vice utrikesministrarna Sergej Rjabkov och Wendy Sherman en över två timmar lång arbetsmiddag för att bland annat diskutera frågorna på dagordningen.

– Vi dök ned i materialet för de kommande samtalen, men de kommer att bli svåra, sade Rjabkov efter mötet hemma hos den amerikanske nedrustningsambassadören vars residens ligger invid Genèvesjön.

Annons

– Samtalen kan inte vara enkla. De ska vara affärsmässiga. Vi kommer inte att spilla någon tid i morgon, fortsatte Rjabkov.

"Diplomatins väg"

USA kommenterade Rysslands uttalat hårda hållning. Inför mötet i Genève sade USA:s utrikesminister ANtony Blinken att man stod vid ett vägval:

– Det finns en dialogens och diplomatins väg för att finna lösningar på vissa av motsättningarna och (därmed) undvika en konfrontation, sade Blinken till CNN.

– Den andra vägen är konfrontation och massiva konsekvenser för Ryssland om landet återupptar angrepp mot Ukraina.

Militär upptrappning

Tonläget markerar positionerna inför mötet mellan Rjabkov och Sherman. Det blir startskottet för en vecka i diplomatins tecken, där Ryssland också ska träffa företrädare för Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Bakgrunden till mötena är den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns. Moskva har också ställt krav på USA och Nato, bland annat att försvarsalliansen ska förbjudas från att expandera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons