Annons
Nyheter

S kan utesluta medlem efter Botkyrkautredning

Det finns inga belägg för att Socialdemokraterna i Botkyrka infiltrerats av gängkriminella, enligt partiets egen utredning. Men distriktsordföranden kan inte definitivt säga att inga gängkriminella finns i partiets Botkyrka-avdelning.
Efter utredningen kan en medlem vara på väg att uteslutas.
Politik • Publicerad 13 februari 2023
Åsa Westlund, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län. Arkivbild.
Åsa Westlund, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Vi har inlett en uteslutningsprocess efter att den här personen inte varit helt ärlig med den bakgrundsinformation som vi frågade om, säger Åsa Westlund, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

Personen ska inte heller ha "samarbetat fullt ut" i samband med utredningen.

Annons

TT: För att vara tydlig: det har ingenting med gängkriminalitet att göra?

– Jag vill inte gå in på om det handlar om gängkriminalitet för det är en allvarlig anklagelse, säger Westlund.

TT: Men ni skriver ju att ni inte har hittat indikationer på att gängkriminella tagit över?

– Vi säger att vi inte har hittat några belägg på att Socialdemokraterna i Botkyrka skulle ha infiltrerats eller tagits över av gängkriminella. På frågan om det finns gängkriminella så vill jag säga att vi har haft samtal med ett antal personer och det har resulterat i att vi har inlett ett uteslutningsärende. Det grundar vi på att personen inte har gjort sitt bästa för att klargöra den bakgrund som personen i fråga har, säger Westlund.

"Enligt konstens alla regler"

I partiets utredning står det att medlemsmötet, där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) röstades bort, genomfördes enligt konstens alla regler. Den person som kan vara på väg att uteslutas har inte haft några förtroendeuppdrag och deltog inte i debatten under medlemsmötet.

Sammanfattningsvis har inte utredningen hittat någonting som tyder på att omröstningen har varit kuppartad.

I början av december förra året hölls ett möte där det bestämdes att förtroendet för Ebba Östlin skulle prövas i ytterligare ett möte i januari. Då röstade 51 personer för att hålla ett sådant möte och 31 personer röstade emot.

Tre rösters övervikt

Den 28 januari var det fler medlemmar som deltog, vilket enligt Westlund brukar vara fallet vid förtroendeomröstningar. Flera medier rapporterade att sidan som ville ha bort Östlin hade värvat medlemmar på ett nästan kuppartat sätt, men resultatet var jämnare än i december. Östlin röstades bort med 91 röster mot 88.

– Det tyder snarare på att de som stöder Ebba har varit mer effektiva i så fall, säger Åsa Westlund.

På frågan om varifrån anklagelserna kommer om att gängkriminella infiltrerat partiet svarar Westlund att det är "allvarliga uppgifter" och att den som spridit dem får ta ansvar för det.

Annons

– Ebba Östlins stabschef har uppmanats att komma in med uppgifter som kan verifiera att det fanns gängkriminella med på mötet. Vi har inte fått det, säger Westlund.

TT söker Ebba Östlin och Socialdemokraternas partisekreterare Toblas Baudin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons