Annons
Nyheter

S: Inte beredda att riskera Systembolaget

Socialdemokraterna kräver att Systembolagets monopol säkras.
Regeringen måste begära ett förhandsbesked från EU om huruvida alkoholmonopolet hotas om gårdsförsäljning tillåts, menar S.
Politik • Publicerad 11 april 2023
Varor plockas upp och fylls på i hyllorna på Systembolaget i Stockholm i december.
Varor plockas upp och fylls på i hyllorna på Systembolaget i Stockholm i december.Foto: Janerik Henriksson/TT
Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vid en pressträff om alkoholmonopolet och gårdsförsäljning.
Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vid en pressträff om alkoholmonopolet och gårdsförsäljning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kravet framfördes på en pressträff med Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Systembolaget har mycket stark folklig förankring i Sverige, något som vi socialdemokrater värnar, säger Hallengren.

Annons

Ett utredningsförslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol håller på att beredas på socialdepartementet.

"Tar inte in frågan"

Hallengren är oroad över uttalanden från näringsminister Ebba Busch (KD). Hallengren tolkar uttalanden som att regeringen verkar vara beredd att tillåta gårdsförsäljning – oavsett om det innebär att alkoholmonopolet enligt EU-regler då måste avvecklas.

– Hon har sagt att hon i princip garanterar att det ska bli gårdsförsäljning och tar inte in frågan om Systembolaget och alkoholmonopolet i samma resonemang, säger Hallengren.

S vill därför att regeringen begär ett förhandsbesked från EU-kommissionen om vad det skulle innebära att införa utredningsförslaget om gårdsförsäljning.

S kommer i riksdagens socialutskott föreslå att ett sådant förhandsbesked begärs in.

– Om vi inte får ett förhandsbesked från EU är vi inte beredda att riskera det svenska alkoholmonopolet och Systembolaget för att få införa gårdsförsäljning i den form som kreativt har föreslagits, säger Hallengren.

Forssmed: Komplex fråga

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att frågan är "komplex". Han vill inte säga om regeringen tänker begära ett förhandsbesked från EU-kommissionen.

– Det pågår ett beredningsarbete kring den här frågan där de EU-rättsliga dimensionerna av frågeställningen finns med, säger han.

Forssmed är positiv till att införa gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget får ha kvar sin särställning. Men han kan inte ge någon tidsplan för när regeringen kan gå vidare med förslaget.

Enligt Moderaternas talesperson i socialutskottet, Johan Hultberg, skiljer sig inte M:s och KD:s syn i frågan särskilt mycket åt. Regeringen vill noggrant gå igenom den kritik som förts fram av vissa remissinstanser, säger han.

Annons

– Jag känner mig väldigt trygg med att det skulle vara möjligt att införa gårdsförsäljning i Sverige utan att äventyra Systembolagets monopol. Men man måste vilja. Det vill Moderaterna, men inte Socialdemokraterna.

Enligt Centerpartiet är förslaget från S om ett förhandsbesked från EU helt onödigt och oseriöst. Det syftar bara till att fördröja lagändringen, enligt C:s talesperson Christofer Bergenblock.

Fakta: Utredningen och Finland

Utredningen om småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker, som kom i december 2021, föreslog att gårdsförsäljning kan tillåtas och monopolet samtidigt bevaras enligt EU-rätten. Förutsättningen är att försäljningen sker i små mängder, endast i samband med ett studiebesök och under vissa tider på dygnet. Produktionen måste också vara begränsad.

I Finland finns också ett detaljhandelsmonopol på alkohol, men med två undantag: dels för livsmedelsbutiker som får sälja drycker med högst 5,5 procent, dels för gårdsförsäljning.

Vid gårdsförsäljning gäller begränsningar på 12 och 13 procents alkoholhalt och krav på småskalig produktion.

Finland har tidigare fått kritik från EU-kommissionen för sin gårdsförsäljning. Det har ifrågasatts om den är förenlig med EU:s regler om fri rörlighet – eller om den utgör en diskriminering av utländska producenter.

Källa: Regeringen, SOU 2021:95

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons