Annons
Nyheter

Så har pandemin påverkat tandvården

Vi gick mindre till tandläkaren förra året och den främsta anledningen tros vara pandemin.
Men om färre besök kommer att påverka tandhälsan framåt är svårt att svara på.
Vård • Publicerad 2 mars 2021
Besöken i tandvården gick främst ner i början av pandemin, men antalet besök var fortsatt färre under hösten 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.
Besöken i tandvården gick främst ner i början av pandemin, men antalet besök var fortsatt färre under hösten 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Under våren minskade antalet tandläkarbesök kraftigt i samband med att pandemin tog fart. Även under andra halvan av 2020 var besöken färre än föregående år, men närmade sig mer nivåerna från 2019, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Efter vecka 41 var antalet besök i folktandvården 10–18 procent lägre än 2019. I den privata tandvården var antalet besökare mellan 5 och 17 procent färre under samma period – de regionala skillnaderna är stora.

Annons

Planerad tandvård fick skjutas upp och antalet regelbundna undersökningar minskade. Men vad det får för effekter på tandhälsan och behovet av tandvård går inte att ge något tydligt svar på i nuläget.

– Det är svårt att säga generellt vad konsekvenserna blir, säger Gunilla Swanholm, chef för Folktandvården i Uppsala, och tillägger:

– För vissa grupper är det ingen större risk att de får vänta, men för andra är det såklart inte bra att de blir lämnade utan tandvård.

I början av pandemin kunde man se att det främst var personer som var 70 år eller äldre som avstod från besök. Men under hösten och vintern skiljde sig inte antalet besök mellan olika åldersgrupper speciellt mycket, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons