Annons
Nyheter

Så lite motion minskar risken för depression

Orkar du bara motionera lite grann? Även det kan minska risken att drabbas av depression, enligt ny forskning.
Hälsa • Publicerad 15 juni 2022
Raska promenader gör gott för vår psykiska hälsa. Arkivbild.
Raska promenader gör gott för vår psykiska hälsa. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att motionerande har en positiv inverkan på våra hjärnor har otaliga forskningsstudier visat – risken för depression och annan psykisk ohälsa minskar när vi rör på oss. Men hur mycket tid behöver man egentligen lägga i löparspåret, på gymmet eller annan träning för att det ska ge effekt på det psykiska måendet?

Det har forskare nu undersökt när det gäller risken att utveckla depression. I en så kallad metaanalys har de vägt samman 15 studier med totalt drygt 191 000 deltagare, för att se hur mängden fysisk aktivitet hänger samman med risken att drabbas.

Annons

Och resultaten kan betraktas som goda nyheter för den som inte har tid eller ork att motionera så mycket som råden säger. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar 2,5 timmars måttlig fysisk aktivitet, motsvarande att promenera i rask takt, i veckan.

"Räcker med ganska lite"

De individer som nådde upp till hälften av den dosen – alltså 75 minuter av exempelvis raskt promenerande per vecka – hade 18 procent lägre risk att drabbas av depression, jämfört med dem som var betecknade som inaktiva.

Hos de som nådde upp till rekommendationerna var siffran 25 procent. Mer högintensiv fysisk aktivitet gav dock bara mindre ytterligare fördelar för depressionsrisken.

– Det är spännande eftersom det är första gången vi får siffror på att det räcker att röra på sig ganska lite för minska risken för depression. Även nivåer av fysisk aktivitet som ligger under rekommendationerna verkar ge effekt på lång sikt, säger Eva Andersson, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan GIH, som inte deltagit i den aktuella analysen.

Forskarnas beräkningar visar också att ett av nio fall av depression skulle kunna förebyggas globalt om alla rör på sig enligt WHO:s rekommendationer.

Kan motivera att träna

Vården skulle kunna motivera inaktiva personer att träna genom att försäkra dem om att även små mängder aktivitet gör skillnad, skriver forskarna i tidskriften Jama Psychiatry, där studien publiceras.

Den nya analysen handlar om att förebygga depression, men forskning visar att motion även är effektivt för dem som insjuknat. Åtminstone vid mild till måttlig depression, som är vad de allra flesta drabbas av.

– Enbart fysisk aktivitet är lika bra som behandling som samtalsterapi eller tablettbehandling – det visar en mängd studier, säger Eva Andersson.

"Må bra-hormoner"

Vad händer då i kroppen när vi rör på oss och som är gynnsamt för våra hjärnor? Troligen handlar det om en kombination av en mängd saker.

Till exempel bildar nervcellerna fler kopplingar i hjärnan, det bildas mer av "må bra-hormonerna" endorfin och dopamin, och hjärnans struktur förändras – till exempel blir minnescentret hippocampus större, enligt Eva Andersson. Motion verkar även minska inflammation och oxidativ stress i hjärnan.

Annons

Även den sociala aspekten – om man deltar i en gruppaktivitet – kan ha ett finger med i spelet, menar forskarna.

Fakta: Nya analysen

Metaanalysen har gjorts av forskare vid bland annat University of Cambridge i England.

Den sammanställer resultaten från 15 studier som undersökt kopplingen mellan fysisk aktivitet och risken att drabbas av depression. Deltagarna har följts under minst tre års tid och som längst 27 år.

En svaghet med analysen är att deltagarna själva fått uppge vilken mängd fysisk aktivitet de ägnar sig åt – det är välkänt att de flesta i studier överdriver hur mycket de tränar. Men det bör inte påverka de övergripande slutsatserna, bedömer Eva Andersson, forskare vid GIH.

Källor: Jama Psychiatry och Eva Andersson.

Fakta: Nya analysen

Vuxna i åldern 18–64 år:

Bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter, eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Fysisk aktivitet på måttlig intensitet ger en ökad puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning.

Vuxna 65 år och äldre:

Äldre vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig- och högintensiv aktivitet.

Barn och unga 6–17 år:

Bör i genomsnitt vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter per dag, på en måttlig till hög intensitet som ger ökad puls och andning. Fysisk aktivitet på hög intensitet och aktiviteter som stärker muskler och skelett bör ske minst tre dagar i veckan.

Barn 0–5 år:

Bör ha möjlighet att röra på sig på olika sätt flera gånger om dagen. För spädbarn kan det handla om lek och rörelse på golvet, och i åldrarna 1–5 år om lek, aktiv transport, utevistelse, med mera.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons