Annons
Nyheter

Så mycket ersättning kan pendeltågsresenärer få

Strejken bland lokförare leder till inställda avgångar i pendeltågstrafiken i Stockholm.
Resenärer som riskerar att bli mer än 20 minuter försenade kan ha rätt till ersättning med upp till 1 315 kronor.
Trafik • Publicerad 17 april 2023
Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.
Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.Foto: Caisa Rasmussen/TT

En stor andel av pendeltågen i Stockholmsområdet har ställts in sedan lokförare gått ut i en vild strejk natten mot måndagen.

Resenärer som drabbas av inställda avgångar eller förseningar kan ha rätt till ersättning med upp till 1 315 kronor för resa med taxi, egen bil, SJ eller annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka.

Annons

– Generellt sett kan man säga att förseningsersättningen får man om man riskerar eller blir mer än 20 minuter försenad utifrån sin planerade resa, och det blir väl de flesta i dag kan jag tänka mig, säger SL:s presschef Andreas Strömberg,

– Sedan kan det vara en utmaning om det är många som vill resa samtidigt, då kan det ju vara svårt att få tag i till exempel taxi, tillägger han.

Om man inte begär ersättning för en alternativ resa kan man istället få tillbaka delar av eller hela biljettpriset, beroende på hur stor förseningen är.

För att få ersättning krävs det bland annat att man har sparat kvittot och kan visa att man skulle ha rest med SL.

De exakta reglerna och ett formulär för ansökan om förseningsersättning finns på SL:s hemsida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons