Nyheter

Så mycket minskade resandet i juli

Coronaviruset har påverkat sommarens resande – vi rör oss mindre. Framför allt är det de längre resorna som har minskat, medan hemesterfirare gör avtryck i statistiken.
Resor • Publicerad 4 augusti 2020
Vi höll oss i närområdet i juli. Arkivbild.
Vi höll oss i närområdet i juli. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/TT/NTB scanpix

Resandet i juli minskade jämfört med samma månad i fjol. Sett till de 40 vanligaste regionala resorna är minskningen 21 procent jämfört med juli 2019.

– Alla längre resor är färre än förra året och det säger ju att vi rör oss mindre den här sommaren, säger Elin Allison på Telia.

Däremot har det varit mer aktivitet runt Stockholmsområdet mellan vecka 27 och 31 i år än vad det var förra året samma period. Men enligt Telias analys reser färre in utifrån.

– Det är fler människor där än vad det brukar vara men det är inte människor som har rest dit utan det är folk som stannar hemma.

Korta resor ökar

Resorna från Stockholms län minskade med 22 procent, men stanna hemma gjorde man även i de andra storstadsregionerna Västra Götaland och Skåne. Därifrån minskade resandet med 26 procent. Resorna som däremot ökade är de korta. Mellan Lidingö och Nacka ökade resandet med 31 procent och mellan Botkyrka och Ekerö ökade det med 37 procent jämfört med förra årets julimånad.

– Ekerö är ju också en sommardestination men mer för en dagsresa. Jag tror att det känns attraktivt att åka till närliggande semesterparadis i år, säger Elin Allison.

Flyget påverkar

Ett annat tecken på att vi håller oss närmare hemmet i sommar är att resandet till destinationer som trafikeras av flyg har minskat.

– Det här med att vi inte flyger alls på samma sett den här sommaren, det ser man tydligt i analysen, säger Elin Allison.

I Sigtuna där Arlanda ligger har aktiviteten minskat med 38 procent och aktiviteten i Härryda där Landvetter flygplats ligger har minskat med 26 procent.

Resandet mellan Sigtuna och Umeå har minskat 77 procent och mellan Sigtuna och Sundsvall ligger minskningen på 79 procent.

– Det är stora minskningar från Sigtuna till resten av Sverige. Och då får man anta att det framför allt beror på flyget, konstaterar Allison.

Fakta: Telias definitioner av aktivitet och resa

En aktivitet är när telefonen är stillastående 20 minuter i samma kommun. En resa är en förflyttning inom eller mellan kommuner eller regioner. En resa slutar när man uppnått 50 minuter stillastående efter förflyttning från ursprungsområdet.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.