Annons

Så överlistar deras kärlek Putins krig

Hon är från Ukraina och han är från Ryssland. De blev kära när de spelade spel på nätet, men eftersom deras länder krigar fanns hinder för att relationen skulle kunna ta sig ut i den verkliga världen.
I dag lever paret tillsammans i Serbien.
Serbien • Publicerad 14 februari 2023
Ryske Jurij Kurotjkin och Marija Vyhivska från Ukraina har hittat kärleken – trots kriget.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Marija Vyhivska och Jurij Kurotjkin är båda 23 år. De har bestämt sig för att vända ryggen mot den fiendskap som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina lett till. Det var inte svårt, enligt Marija Vyhivska.

– Jag var inte rädd, inte alls. Jag är lycklig. För jag är älskad, säger hon.

Annons

Han berättar om hur paret började planera att träffas för ett år sedan.

– Jag började fixa mitt pass för att besöka Marija i Ukraina. Det blev klart i januari, och som ni vet började kriget i februari och det förstörde alla våra planer.

Marija Vyhivska flyttade till Tjeckien strax efter att kriget inleddes och paret började fundera på hur de skulle kunna leva ihop. De fastnade för Serbien, där ryssar kan komma in utan visum. Huvudstaden Belgrad blev platsen där de möttes för första gången. Ett lyckligt ögonblick, tycker hon.

– Jag reste i 16 timmar och sov inte, jag kunde inte sova. Så jag kom ut ur bussen och föll i hans armar.

Livet tillsammans började direkt. Först på ett vandrarhem och senare i en liten lägenhet. De hittade jobb och studerar på distans.

Jurij Kurotjkin säger att de kommer att ta dagen som den kommer.

– Vi är lyckliga för vi är tillsammans, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons