Annons
Nyheter

Skötare missade lås två gånger – då rymde aporna

En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna i Furuviksparken, varav fyra sedan sköts ihjäl, kunde rymma. Det visar djurparkens egen redogörelse av händelsen.
– Det kunde ha lett till en otroligt allvarlig situation för både människor och djur, säger djurparkens vd Sandra Wilke till TT.
Brott • Publicerad 1 februari 2023
Furuviksparken och schimpansen Torsten som dog under rymningen.
Furuviksparken och schimpansen Torsten som dog under rymningen.Foto: Fredrik Sandberg/TT och Furuviksparken/Parks and Resorts
Fem schimpanser rymde ur sitt hägn i Furuviksparken i december. Fyra av dem sköts till döds. Arkivbild.
Fem schimpanser rymde ur sitt hägn i Furuviksparken i december. Fyra av dem sköts till döds. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Här avlivades schimpanserna.
Här avlivades schimpanserna.Foto: Johan Hallnäs
Sandra Wilke, vd Furuviksparken. Arkivbild.
Sandra Wilke, vd Furuviksparken. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Först glömde en djurvårdare att stänga och låsa en dörr efter ett arbete i ett tomt schimpanshägn. Sedan missades den kontroll av dörren som skulle ha gjorts – två gånger. Misstagen gjorde att fem schimpanser kunde ta sig ut från sitt hägn i Furuviksparken i Gävle den 14 december.

– Vi brast helt uppenbart i våra låsningsrutiner, säger djurparkens vd Sandra Wilke till TT.

Annons

Orsaken till incidenten beskrivs som en kombination av bristande rutiner och de så kallade mänskliga misstag som följde på dem, skriver djurparken i den redogörelse som har lämnats till länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Efter upptäckten av bristande rutiner och kontroller av låsning har man nu skärpt kraven på dubbelkontroll av dörren.

– Där har vi nu höjt kompetenskraven på dem som ska kontrollera dörren en andra gång och följa upp låsningen. De ska bland annat fylla i en check-lista nu, vilket de inte behövde tidigare, säger Sandra Wilke.

Livsfarligt bett

Det var när aporna skulle slussas tillbaka till sitt hägn som misstaget med den öppna dörren upptäcktes. Då hade en av schimpanserna redan hunnit ta sig ut, och den andra var på väg att lämna hägnet. Personalen slog då larm om att alla skulle sätta sig i säkerhet.

– Schimpanser kan bli aggressiva om de är rädda och de har ett bett som är livsfarligt. De är extremt snabba och kan röra sig tredimensionellt. Det fanns en risk för att människor kunde skadas, säger Sandra Wilke.

Tre av schimpanserna lyckades ta sig ut ur aphuset och ut i djurparken. Tillsammans med parkens djurchef fattade Sandra Wilke beslut om avlivning.

– Vi tillsammans med veterinär bedömde att det inte var möjligt att söva djuren. Schimpanser är omvittnat svåra att söva och det brukar krävas att de får ett lugnande medel oralt innan de sövs. Dessutom fanns det en risk att en schimpans skulle ta ut sprutan och använda den mot en människa, säger Sandra Wilke.

"Otroligt sorgligt"

Eftersom det var mycket kallt vid tillfället fanns det också en risk att sömnmedlet i sprutan kunde frysa. Det började också bli mörkt, vilket skulle ha försvårat sövning ytterligare.

– Det fanns också en risk att djuren skulle bli liggande i kylan och frysa ihjäl. Det var en väldigt komplex situation med många olika saker att ta hänsyn till. Det var otroligt sorgligt att behöva fatta beslutet om avlivning, säger Sandra Wilke.

Hon berättar att man fattade ett individuellt avlivningsbeslut för varje enskild schimpans. En av de fem schimpanserna, Selma, överlevde sina skottskador. Hon mår enligt Sandra Wilke allt bättre i takt med att hennes skada läker.

Personal får psykologhjälp

I djurparken finns ytterligare två schimpanser kvar. Vad som kommer att hända med de tre aporna vet man inte än.

Annons

– Vi kommer att fatta ett beslut om deras framtid tillsammans med europeiska djurparksföreningen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Vi följer hur deras mående utvecklas efter det som hänt.

Djurparkens personal får stöd av psykolog efter incidenten.

– Deras mående går upp och ner. Det är mycket skuld och sorg och vi tar en dag i sänder. Just nu försöker vi få vardagen att fungera och vi förbereder för säsongens öppning i maj.

Förutom Länsstyrelsens och Arbetsmiljöverkets granskning har även polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och en anmälan om arbetsmiljöbrott. Furuviksparken har gett EY (Ernst & Young) i uppdrag att göra en egen utredning.

TT: Vad har ni gjort för att detta inte ska kunna hända igen?

– Redan nu har vi sett över våra låsrutiner och hur de följs upp. Vi har också tagit bort handtag så att fönster inte är öppningsbara inifrån och höjt kompetenskraven på vissa av de djurvårdare som har hand om schimpanserna. De utredningar som pågår får visa vilka övriga åtgärder vi behöver implementera i framtiden.

Detta har hänt

Onsdagen den 14 december klockan 12.55 får polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Klockan 17.59 samma dag meddelar polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen råder stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget. Aporna i huset var fortfarande utanför sina hägn, och risken stor att de skulle rymma. Skyttar med skarpladdade vapen placerades utanför aphuset.

Djurparken bekräftade senare att två av de skjutna är schimpanserna Linda och Torsten.

Först på lördagsförmiddagen meddelar djurparken att de lyckats få in aporna i hägnen. Då konstateras samtidigt att även schimpanserna Santino och Manda är döda.

Apan Selma skadades lindrigt. Schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe var oskadda men påverkade av kylan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons