Annons
Nyheter

Arbetsgivarna kritiska till Byggnads lönekrav

Byggfacket kräver 4,4 procent i löneökning. Byggföretagen tycker att det är för högt – och invänder även mot ett ettårigt avtal.
– Men jag har förtröstan i att man kommer att göra en förhandlingslösning som är långt mycket rimligare, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Arbetsgivarparten har inget direkt motbud i procent på lönekravet, men pekar på vikten av att lönemärket (vad det nu blir) för resten av arbetsmarknaden följs.

– Vi avser att följa den konkurrensutsatta industrins nivå. Byggnads verkar också vilja följa den men de har ett förbehåll som är ganska skarpt, att de bara accepterar ett ettårigt avtal, säger Åkerlind och fortsätter:

Annons

– Om industrin sätter ett tvåårigt avtal, har det ett pris som innefattar bägge åren. Då kan man inte ta ett år och bryta ur det.

Byggsektorn tar mycket stryk just nu när inflationen och de höjda räntorna slår hårt mot svensk ekonomi.

"Ett förhandlingsutspel"

Byggnads hävdar i sitt yrkande att just inflation och räntor kräver kortare avtalsperiod. Men Åkerlind menar att det inte är aktuellt med ett ettårigt avtal.

– Då blir det en överenskommelse som bryter mot märket och det kommer vi inte att vara intresserade av. Byggnads är väldigt tydliga med att de inte kommer att bryta märket, samtidigt som de säger detta med ett ettårigt avtal, men det utgår jag ifrån är ett förhandlingsutspel på något sätt.

Byggnads lönekrav, plus ett procentuellt högre påslag för de som tjänar under 27 100 kronor i månaden, ligger i linje med LO-samordningen. Byggfacket vill också bland annat se högre pensionsavsättningar och ett höjt maxtak i reseersättningen.

Flexibla arbetstider

Kriminaliteten i byggbranschen har tilltagit, enligt LO-facket Byggnads.

"Fusket i branschen går att förebygga och kontrollera bort. Men det kräver samordning och ansvarstagande. För att lyckas få bukt med de kriminella företagen måste kontrollerna bli fler och effektivare", skriver ordförande Johan Lindholm.

Byggarbetsgivarna vill sin tur bland annat ha flexiblare arbetstider, säger Åkerlind.

– Dels för att det ska vara lättare att ställa krav men också för att kunna anpassa sig efter att vissa vill jobba fyradagarsveckor, den möjligheten skulle man kunna utöka genom en sådan arbetstidsförläggning. Man kan också öka möjligheten för föräldrar att hämta och lämna på dagis och sådana saker. Då kan man börja tidigare och sluta tidigare eller börja senare och sluta senare, det tycker vi är saker som ingår i ett modernt avtal.

Rättad: Nu med rätt namn på organisationen i bildtexten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons