Göteborg utslaget trots seger: "Stolta"

Göteborg vann bortamatchen med 1–0. Men vad hjälpte det.
Hemmaförlusten mot Bayern München blev ödesdiger och Göteborg är utslaget ur Champions League-fotbollen.
Fotboll • Publicerad 25 september 2019
Hemmaförlusten på Gamla Ullevi blev ödesdiger för Göteborg, som vann borta men inte lyckades slå ut Bayern München. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Med tio minuter kvar tändes hoppet, när Rebecka Blomqvist gav Göteborg ledningen efter en hörna. Bollen studsade efter lite förvirring i Bayern München-försvaret fram till Taylor Leach, som hittade Blomqvist helt ren framför mål.

I det läget krävdes bara ett mål till för att Göteborg skulle avancera till åttondelsfinalen. Men Göteborgstränaren Marcus Lantz, aktiv som vanligt framför avbytarbänken, manade direkt efteråt till lugn.

– Ta det lugnt. Det kommer fler chanser, ropade han ut över gräsmattan på FC Bayern Campus.

Chansade på slutet

Bayern Münchenanfallaren Linda Dallmann hade visserligen ett skott i ribban ett par minuter senare, men i övrigt tog Göteborg över matchen helt under de sista minuterna, i jakten på målet som skulle ha inneburit seger i 16-delsfinalen.

Det blev två jämna matcher mot det tyska storlaget. Men de båda insläppta målen i hemmamatchen blev ödesdigra, trots Blomqvists segermål i returen.

– När vi ser tillbaka i morgon kommer vi att vara stolta. Det är fantastiskt att åka ner hit och vinna över Bayern München. Det är ett av Europas bästa lag och vi åker ner och vinner, säger Göteborgstränaren Marcus Lantz.

Men:

– Vi är djävligt förbannade också över att inte gå vidare.

– Man är helt tom. Samtidigt som man är väldigt stolt. Samtidigt är man så in i helvete förbannad.

Defensiv uppställning

Förutsättningarna var okomplicerade. Efter 1–2-förlusten på hemmaplan var Göteborg tvunget att göra minst två mål – helst utan att släppa in något.

Marcus Lantz hade därför formerat laget i en defensiv 5–3–2-uppställning som stoppade det mesta i anfallsväg för Bayern München. Det här med att göra minst två mål framåt visade sig bli betydligt svårare. Men i slutminuterna var Göteborg nära att klara det också.

Bayern München var i semifinal i Champions League i våras och många hade kanske väntat sig en något enklare resa i första slutspelsomgången. Till sist kom storlaget dock undan med blotta förskräckelsen.

– Jag tycker att vi ska kunna klara en seger mot Göteborg. Där håller vi fortfarande på att lära oss vilka spelare som klarar det trycket, säger Bayerntränaren Jens Scheuer.

– Kanske klarar inte alla spelare den pressen riktigt än. Men vi är ändå glada över att kunna ta oss vidare trots en så stark motståndare.