Annons

Så ska Schweiz förstöra svenska EM-premiären

Sveriges EM-premiär mot Schweiz kan bli en ovanlig match, både för det svenska landslaget och för publiken.
Schweiz är ett av de lag som oftast använder handbollens ganska nya, omdiskuterade möjlighet: att spela sju mot sex i anfall.
Handboll • Publicerad 10 januari 2020
När motståndet spelar sju-mot-sex i anfall får varje försvarare hålla koll på en och halv gubbe, beskriver Sveriges försvarsspecialist Max Darj. Tänk om det i stället gick att sätta in flera Darj, som spegeln vid soffan på spelarhotellet ger en vision om!
När motståndet spelar sju-mot-sex i anfall får varje försvarare hålla koll på en och halv gubbe, beskriver Sveriges försvarsspecialist Max Darj. Tänk om det i stället gick att sätta in flera Darj, som spegeln vid soffan på spelarhotellet ger en vision om!Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Att man är sju på planen i ett handbollslag har tills för några år sedan inkluderat en målvakt, och sex utespelare. Det gick att ersätta målvakten med en utespelare – dock bara under särskilda, begränsande omständigheter.

Men numera är det fritt fram att spela utan målvakt. Därmed kan ett anfallande lag bli sju utespelare mot sex försvarare (om ingen är utvisad).

Annons

– Det är svårt att möta. Man är ju en man mindre, givetvis, säger Max Darj, försvarsspecialist i Sveriges EM-lag.

– Varje försvarare måste ha koll på en och en halv gubbe, kan man säga. Man måste lura dem att ta fel beslut, att ta skott som våra målvakter vill ha på sig, stressa dem och vara ännu mer aggressiv. Man blir lätt passiv när man möter sju-mot-sex och börjar tänka mer än jobba, fortsätter Darj.

Stjärnan styr

En duktig mittnia som styr spelet är bland det viktigaste om man vill spela sju-mot-sex. Schweiz har där Andy Schmid, en rutinerad 36-åring som fem gånger utsetts till årets spelare i tyska Bundesliga. Det är en förklaring till alplandets satsning.

Men ja, det finns förstås en stor nackdel med sju-mot-sex. Man har ju ingen målvakt. Efter ett misslyckat skott, eller om försvaret erövrar bollen, kan det nyss försvarande laget prickskjuta mot öppet mål medan sju-mot-sex-laget byter in en målvakt i expressfart. Liknande scener kan ses när ett lag med någon utvisad valt att ändå anfalla med sex spelare.

Kritikerna till sju-mot-sex menar att spelsättet ändrar handbollen allt för mycket, och gör den mindre sevärd. Det blir till exempel inga kontringar från försvarande lag. I stället slängs bollen bara i väg. Men vissa klubb- eller landslag har satsat på spelsättet, bland andra Sävehofs herrlag på vägen mot förra årets SM-guld.

Sällan mött

Sveriges herrlandslag har ganska sällan mött sju-mot-sex. Förbundskapten Kristján Andrésson pekar på att spelarna har erfarenheter från sina klubblag, och givetvis från träningar inför dagens match. Att följa uppgjorda grunder blir en nyckel i försvarsspelet.

– Vi får flytta över till den sida där bollen är, och släppa en kantspelare på andra sidan emellanåt, säger Andrésson.

En extra fördel är att Schweiz nyckelman Andy Schmid spelar i tyska Rhein-Neckar Löwen. Tränare där, med kunskap om sina spelare, är en viss Kristján Andrésson.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons