Annons

Så spelas US Masters – hål för hål

Golf • Publicerad 10 april 2019
Vackra Amen Corner, hål nummer 12 på Augusta National Golf Club. Arkivbild.Foto: Christer Höglund/TT

Hål 1, par 4, 416 meter.

Mjukstart? Glöm det. Öppningshålet bjuder på knepigheter och krav på precision. Det gäller att träffa rätt yta på greenen, annars är risken stor att bollen rullar ned i någon av de djupa bunkrarna. Här slogs bara 18 birdies förra året. Namn på hålet: Tea Olive.

Annons

Hål 2, par 5, 526 meter.

Första långhålet brukar inte bjuda på kostsamma misstag för den som undviker träden och bunkrarna. Anses som ett av de lättare hålen. En lång drive, inspel och det finns en god chans för en eagle. Tre slogs 2018. Och 86 birdies. Namn: Pink Dogwood.

Hål 3, par 4, 320 meter.

"Ett av de lättaste hålen på banan. Ett av hålen där du går för en birdie", säger Carl Schwartzel, vinnare 2011. Men inspelet är knepigt. Den som går kort får räkna med att bollen rullar tillbaka rejält. För långt och det väntar en delikat uppgift att nå nära hål. Namn: Flowering Peach.

Hål 4, par 3, 212 meter.

Redan här kan rundan vara förstörd. Det långa korthålet ses som ett av de svåraste, helst om flaggplaceringen är elak. Här är världsstjärnorna nöjda med par. Namn: Flowering Crab Apple.

Hål 5, par 4, 453 meter.

Dogleg vänster där det gäller att slå långt från tee för att öppna för ett inspel utan att störas av bunkrar eller träd. Bjuder på en ny utslagsplats i år. Namn: Magnolia.

Hål 6, par 3, 165 meter.

Nivåskillnaden och en ytterst liten träffyta på greenen för att vara någorlunda säker på att få stopp på bollen är utmaningarna här. En blåsig dag och det blir ännu knepigare. Namn: Juniper.

Annons

Hål 7, par 4, 411 meter

"Hålet har blivit betydligt längre än när jag spelade min första Masters här. Det krävs ett ganska starkt utslag. Fairway lutar lite från vänster till höger och man vill ligga lite till vänster om mitten. Inspelet handlar om distanskontroll", säger Henrik Stenson. Namn: Pampas.

Hål 8, par 5, 520 meter.

Ett säkert utslag krävs för att undvika fairwaybunkern till höger, men samtidigt inte komma för långt till vänster. Andraslaget mot green är blint, skymt av träd och nivåskillnaden. Klar birdiechans för den som prickar greenen rätt. Namn: Yellow Jasmine.

Hål 9, par 4, 421 meter.

Ännu en rejäl dogleg vänster och en fariway som lutar rejält lite varstans. Dessutom består greenen av tre etage. Många har fått se sina inspel rulla tillbaka till där bollen slogs. Namn: Carolina Cherry.

Hål 10, par 4, 453 meter.

"Det är ingen överdrift att säga att utslaget är avgörande på det här långa par 4-hålet", säger spanjoren Sergio Garcia. En jättelik bunker gör avståndsbedömningen till greenen, som har en ordentlig lutning, svår. Namn: Camellia.

Hål 11, par 4, 462 meter.

Hålet som får även den bäste att darra. Trångt utspel mot en smal fairway och träd på båda sidor. Finns ingen plats för misstag. Varpå nästa svårighet väntar. Greenen omges av en damm till vänster och en bunker till höger. Namn: White Dogwood.

Annons

Hål 12, par 3, 142 meter.

En av de vackraste naturupplevelserna på banan är vid Amen Corner. Stenbron över Rae's Creek, träden, blommorna, de kalkvita bunkrarna. Och så en liten green som ska prickas. "Jag skulle vilja säga hur man spelar det här hålet, men jag är inte säker på att någon kan", säger Garcia. Namn: Golden Bell.

Hål 13, par 5, 466 meter.

Tidigare kunde den modige slå över träden, men de har växt sig höga och det är en stor risk att ta den vägen. Ett lyckat utslag är nyckeln här. "De tre bunkrarna som omringar greenen, alla azaleor till vänster, de höga träden. Jag skulle kunna tömma en bag med bollar här, slå bollar hela dagen och älska det", säger Rory McIlroy. Namn: Azalea.

Hål 14, par 4, 402 meter.

Utslag, inspel – och sedan? Det beror på träffen på den lutande greenen. "Ofta står man där med en rätt enkel birdieputt från nära håll eller inför en väldigt svår tvåputt", säger Stewart Cink. Namn: Chinese Fir.

Hål 15, par 5, 485 meter.

Knepigt utslag där fairway smalnar och träd till vänster skymmer nästa slag. Dammen framför greenen har svalt många inspel som långsamt rullat bakåt. Namn: Firethorn.

Hål 16, par 3, 155 meter.

Banans kortaste hål men också det som åtskilliga gånger har varit avgörande. Tee, vatten, green med tre bunkrar. Lyckat slag ger birdiechans, ett mindre bra utslag och risken för bogey är stor. Namn: Redbud.

Annons

Hål 17, par 4, 402 meter.

Länge berömt för The Eisenhower Tree, som presidenten ville avverka eftersom han så ofta prickade det. I stället gav en storm trädet nådastöten 2014. Utslaget är lite lättare nu, men det krävs ett anständigt slag från tee för att öppna för inspelet. Namn: Nandina.

Hål 18, par 4, 425 meter.

Vänster till höger gäller vid utslaget. En smal korridor väntar och sedan bunkrar till vänster och träd till höger på fairway. Inspelet är rejält uppför och bunkrar skyddar greenen. Namn: Holly.

Banans par är 72 slag, längden 6 835 meter.

Källor: www.pgatour.com, Masters 2019 Journal.

Fotnot: Banan mäts i yards och har räknats om och avrundats till meter.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons