Annons
Nyheter

Så undviker du missen med tjänstepensionen

En hyfsad pension i fem år – men sedan? Se upp. Den som tar ut tjänstepensionen under kort tid kan få leva snålt under ålderdomen.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2022
Undvik uttagsmissen genom att planera hur du ska ta ut din tjänstepension. Arkivbild.
Undvik uttagsmissen genom att planera hur du ska ta ut din tjänstepension. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tjänstepensionen, den del som arbetsgivaren betalar in, kan tas ut under en begränsad tid, eller livet ut.

Valet gör man själv – tas pengarna ut under fem år, som många äldre tjänstepensionsplaner har som förval, blir det mer pengar varje månad. Om man väljer livsvarigt uttag blir det däremot mindre.

Annons

Men kruxet är att att när pengarna väl har börjat betalas ut så kan valet inte ändras, och utbetalningarna kan inte ens stoppas.

Det gör att den som tänkt igenom sitt val kan få en onödigt mager pension när tjänstepensionspengarna tagit slut. För framtida pensionärer får dessutom tjänstepensionen allt större betydelse.

Har inte koll

Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten, berättar att de har gjort undersökningar som visar på att alla inte är medvetna om att de kan välja hur de ska ta ut pensionen, och vilka konsekvenser olika val får.

– Vi har låtit pensionärer som redan gått i pension ge råd till kommande pensionärer. Två av de vanligaste råden att arbeta längre och att ta tjänstepensionen på längre tid, säger han.

Tjänstepensionerna ser olika ut för olika yrkesgrupper, och följer en plan med en förvalt uttagstid. I många kollektivavtalade tjänstepensioner den förvalda uttagstiden är livet ut, men för en del är den förvalda uttagstiden fem eller tio år.

– Det är tydligt att förvalet spelar stor roll för vilken uttagstid pensionärer väljer. De allra flesta avviker inte från förvalet, säger Hannes Nilsson.

Förvalet styr

En undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen från 2016 visar på att 85 procent av de med fem år som förval i sina tjänstepensioner också tar ut dem på fem år.

Det kan få allvarliga konsekvenser. En annan undersökning, också av Inspektionen för socialförsäkringen men från 2917, visar på att tidsbegränsade uttag av tjänstepension påverkar andelen ekonomiskt utsatta pensionärer.

– Det är inte ett problem att ta ut tjänstepensionen på kort tid om man är medveten om vad man gör. Men om man inte är det så är det problematiskt, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF Pension.

Han konstaterar att uttagstiderna i genomsnitt har ökat med åren, alltfler tjänstepensionsplaner har nu längre uttagstider som förval. Men det är vanligt att ta ut tjänstepensionen på kortare tid för dem som går i pension i förtid, liksom för dem med låga pensionskapital, förklarar han.

Annons

60 procent av AMF:s pensionskunder som påbörjade sitt uttag 2020 ut sitt pensionskapital tidsbestämt, berättar Dan Adolphson Björck.

En del vill helt enkelt ha mer pengar i början av sin pensionärstillvaro. Andra tänker sig att de själva kan ta hand om pengarna bättre och placera dem med högre tillväxt än hos pensionsbolaget, och plockar därför ut dem snabbt.

Men Dan Adolphson Björck tycker att man ska noga ska överväga för- och nackdelar med att plocka ut sina pengar på kort tid.

– De flesta lever längre längre än de kan föreställa sig. Det blir en markant inkomstförlust då tjänstepensionen upphör, säger han.

Fakta: Planera uttaget

Den som vill få koll på hur olika uttagstider påverkar pensionen kan logga in och använda Uttagsplaneraren på Minpension.se.

Där går det att simulera olika alternativ för uttaget av både tjänstepension och allmän pension. Där går också att se skatteberäkningar för olika alternativ.

Uttagsplaneraren fungerar för dem som är 54 år och äldre.

Källa: Minpension.se

Fakta: Planera uttaget

Pensionsmyndigheten genomförde 2019 en undersökning bland pensionärer om deras erfarenheter av att gå i pension, och frågade också vilka råd de vill ge kommande pensionärer.

Här är råden de vill ge:

Börja spara själv – så tidigt som möjligt

Arbeta längre, gå i pension/börja ta ut sin pension senare eller så sent som möjligt

Informera dig, ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden och räkna på olika alternativ (till exempel hur stor pensionen blir om du arbetar längre, tar ut tjänstepensionen på kort tid eller livsvarigt med mera)

Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid.

Källa: Pensionsmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons