Annons
Nyheter

Sala kommun räknade fel på löner – i 16 år

Lönekontoret vid Sala kommun har under 16 års tid räknat fel på pensionspremier, vilket gör att kommunen nu går back, rapporterar Sala Allehanda.
Ekonomi • Publicerad 8 april 2023
Sala kommun räknade fel i 16 år. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunen har sedan 2006 rapporterat in fel årslönesummor för personer med löneväxling, vilket gjort att för låga pensionspremier betalats ut.

Totalt har nu 10,4 miljoner kronor använts för att reglera felet, vilket gör att kommunen landar på ett minusresultat för år 2022.

Annons

– Vi hittade ett fel i rapporteringen till vår pensionsadministratör. Det hade legat ett fel i lönesystemet sedan man satte upp det 2006. Det hade gjort att fel belopp rapporterats in, säger ekonomichefen Inger Lindström till tidningen.

Felet upptäcktes i slutet av 2022, och hade innan dess gått obemärkt förbi.

– Det är jättekonstigt. Pensioner är så pass svåra att beräkna. Man ser vad det borde ha blivit för varje person. Det är jättesvårt att bedöma om det är rätt eller inte. Du vet ju själv när du ska försöka titta på pensionen och klura ut hur den är framräknad. Det är märkligt att det inte har hittats förut. Det är ofta väldigt små pengar för varje person, säger Inger Lindström.

Fakta: Löneväxling

Att löneväxla innebär att en del av lönen byts mot pension. Det gör att arbetsgivaren i stället för att betala sociala avgifter, som den annars måste göra, betalar en så kallad löneskatt.

Det leder till att en anställd får cirka 5,8 procent mer över till pensionen än vad den hade fått ut i lön. Om arbetsgivaren sätter av 1 000 kronor av lönen kan den anställde med andra ord få in 1 058 kronor till pensionen istället, utan att det kostar den anställde eller arbetsgivaren något.

Källa: Avanza

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons