Sällsynt fågel siktad på Landsort

Larmet går bland fågelskådare i Sverige. En brun törnskata har siktats på Landsort.
Natur • Publicerad 5 oktober 2019
Thomas Strid lyckades få en bild på den bruna törnskatan som siktades på Landsort på lördagen. Det är bara andra gången fågeln setts i Sverige.
Thomas Strid lyckades få en bild på den bruna törnskatan som siktades på Landsort på lördagen. Det är bara andra gången fågeln setts i Sverige.Foto: Thomas Strid/TT

Det är bara andra gången som en brun törnskata setts i Sverige. Första gången var när ett exemplar ringmärktes på ön Nidingen i Halland i oktober 1984.

Den sällsynta fågeln sågs på lördagseftermiddagen på Landsort, eller Öja som ön heter, i Stockholms södra skärgård. Den upptäcktes av en gästande fågelskådare från Nederländerna, berättar ringmärkaren Espen Quinto på Landsorts fågelstation. Quinto, själv från Storbritannien, fick glädjen att vara en av de första som fick se fågeln.

– Det är en art som normalt återfinns i Centralasien, i länder som Kina och Mongoliet, berättar han.

Larmet går

– Det är en mycket fin observation. Jag uppskattar att mellan tio och tjugo personer har fått se den hittills, säger han vid halv femtiden på eftermiddagen.

Nya fågelskådare har börjat strömma till sedan nyheten spridits via föreningen Club 300:s larmapp.

– Det här är jättestort, säger Yvonne Blombäck, ordförande i Club 300.

Själv var hon fullt sysselsatt med föreberedelserna för föreningens stora evenemang på Öland kommande helg och såg larmet först när medlemmar började ringa.

– Det är som alltid när det dyker upp en sådan här riktig raritet, då blir det lite galet i min telefon, skrattar hon.

Bokade taxibåt

Yvonne Blombäck berättar att många fågelskådare i landet nu försöker ta sig till Landsort.

– Jag vet att det är folk på väg upp från Öland. De åker i natt. Själv bor jag i Värmdö så jag hinner inte ut innan det är mörkt. Men vi är flera stycken som har bokat taxibåt till klockan sju i morgon bitti.

Hon har hopp om att den bruna törnskatan är kvar även på söndagsmorgonen.

– Generellt vet vi att om en fågel är kvar ända till nattlägret så brukar den finnas kvar på morgonkvisten också. Väderläget är också sådant att den borde stanna, säger hon.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.