Annons

Sällsynt Shakespearesamling säljs på auktion

Litteratur • Publicerad 10 januari 2020
En "första folio" av William Shakespeare kommer att säljas på auktion. Arkivbild.
En "första folio" av William Shakespeare kommer att säljas på auktion. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

En sällsynt bok som samlar en stor del av William Shakespeares pjäser kommer att säljas på auktion i Los Angeles. Boken är en förstautgåva från 1623, en så kallad "första folio", och sammanställdes av vänner till den kände diktaren efter hans död.

Verket innehåller 36 pjäser. Hälften av dem publicerades för första gången – bland dem "Macbeth" och "Stormen" – och hade troligen varit förlorade för världen utan samlingen.

Auktionsfirman Christie's tror att verket kan gå för 35 till 55 miljoner kronor. En likadan bok såldes 2016 för ungefär 23 miljoner kronor på en auktion i London. Volymen säljs av en privatskola i Oakland i Kalifornien som haft den i sina samlingar. Boken trycktes ursprungligen i 750 exemplar, men i dag finns bara sex kända kompletta exemplar kvar i världen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons