Annons
Nyheter

Sammandrabbningar i Darfur kräver dödsoffer

Sudan • Publicerad 12 april 2023
Invånare gräver gravar efter en tidigare sammandrabbning i Darfur i Sudan. Arkivbild.Foto: Mustafa Younes/AP/TT

Sammandrabbningar mellan arabiska och masalitiska grupper i Darfur i västra Sudan har krävt över 20 dödsoffer och tvingat omkring 20 000 människor till flykt inom landet de senaste dagarna.

Oroligheterna bröt ut i lördags i Foro Baranga, nära gränsen till Tchad, enligt FN-organet Ocha. Nattligt utegångsförbud infördes och undantagstillstånd har utlysts i en månad.

Annons

De senaste oroligheterna är en påminnelse om det katastrofala läget i Darfurprovinsen efter det att inbördeskrig bröt ut 2003, understött av dåvarande Sudans diktator Omar al-Bashir och den fruktade janjawid-milisen. Omkring 300 000 människor dödades i kriget.

Omar al-Bashir, som störtades 2019, sitter fängslad i Sudans huvudstad Khartum och är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för folkmord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons