Annons
Nyheter

Samordnaren: Vaccin för alla till sommaren

Alla svenskar som vill kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19 före midsommar. Den bedömningen gör den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Coronaviruset • Publicerad 2 januari 2021
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bedömer att alla svenskar kommer att ha erbjudits vaccin före midsommar. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bedömer att alla svenskar kommer att ha erbjudits vaccin före midsommar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag kan inte säga när vi når flockimmunitet, det får du fråga epidemiologer om. Men jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar, säger han till Aftonbladet.

Vaccinationerna mot covid-19 är redan i full gång i stor skala i länder som USA, Storbritannien och Israel. EU ligger däremot flera månader efter, enligt siffror från analysföretaget Airfinity, som Svenska Dagbladet har tagit del av. Företaget bedömer att Sverige inte kommer att nå flockimmunitet, då 70 procent av befolkningen har vaccinerats, förrän i september.

Annons

Anledningen är att EU har köpt in för få doser av de vaccin som nu rullas ut, säger Airfinitys vd och grundare Rasmus Bech Hansen till SvD – men det håller Richard Bergström inte med om.

– EU har varit mer återhållsamma än andra med att rapportera vilka volymer vi har och när de levereras, medan andra länder har valt att vara mer optimistiska, så de saknar information som leder till fel slutsatser, säger han till Aftonbladet.

Om allt går som planerat finns det under våren fem vaccin tillgängliga i Sverige. Vaccineringen med Pfizers och Biontechs vaccin startade den 27 december, bara fyra dagar efter det att det hade godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA – och redan på måndag väntas EU godkänna Modernas vaccin. Det är snabbare än väntat, eftersom de vetenskapliga diskussionerna i EMA har gått fort. Richard Bergström tror att de första doserna av Modernavaccinet når Sverige inom två veckor.

Svenska-brittiska Astra Zenecas vaccin väntas bli godkänt av EU inom några veckor, medan varianterna från Johnson and Johnson och Curevac bedöms få grönt ljus i april.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons