GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sämsta året för tågens punktlighet på tio år

Trafik • Publicerad 20 januari 2023
Persontågens punktlighet låg på en ny lägstanivå i fjol, enligt siffror från Trafikanalys. Arkivbild.
Persontågens punktlighet låg på en ny lägstanivå i fjol, enligt siffror från Trafikanalys. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bara nio av tio persontåg kom fram i rätt tid 2022, enligt Trafikverket. Nu visar även siffror från Trafikanalys att tågens punktlighet 2022 nådde en lägstanivå sett till de senaste tio åren.

Förra året ankom 87,1 procent av alla planerade tåg högst fem minuter efter tidtabell till sin slutstation. Resterande planerade tåg hade en större försening eller blev inställda med kort varsel.

Det är den lägsta noteringen för persontågens tillförlitlighet de senaste tio åren, enligt siffrorna från Trafikanalys.

Tillförlitligheten för persontågen 2022 var 2,6 procent lägre än 2021 och 6,4 procent lägre än 2020, som har den högsta årsnoteringen de senaste tio åren.

De dåliga siffrorna för punktlighet är genomgående för pendeltåg och andra kortdistanståg. Den största försämringen var inom fjärrtåg och andra interregionala långdistanståg, vars punktlighet var 9,1 procent lägre än 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.