Annons
Nyheter

Sämsta tågpunktligheten på över två år

Knappt 89 procent av alla persontåg kom fram i tid i februari. Det är första gången sedan oktober 2018 som punktligheten låg under 90 procent.
Precis som i januari berodde förseningarna på det snörika vintervädret.
Trafik • Publicerad 14 mars 2021
Vintervädret slog hårt mot tågens punktlighet i februari. Arkivbild
Vintervädret slog hårt mot tågens punktlighet i februari. ArkivbildFoto: Mikael Fritzon/TT

Även antalet sent inställda avgångar sköt i höjden på grund av olyckor och akuta behov av snöröjningar. Dessutom skedde en urspårning vid Häggvik norr om Stockholm och en plankorsningsolycka på västkusten som orsakade stora trafikstörningar och omfattande skador på anläggningen, skriver Trafikverket.

"Det årets inledning efter två år med rekordsiffror visar med all tydlighet, är två saker; Dels att punktlighetsarbetet aldrig kan eller får stanna av, dels att det inte finns en enskild åtgärd som tar oss närmare målet", säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik, i pressmeddelandet.

Järnvägsbranschens mål är att 95 procent av alla persontåg ska komma i tid. Enligt Trafikverket är ett tåg i tid om det kommit fram inom fem minuter efter utsatt ankomsttid. Även inställda tåg räknas som försenade tåg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons