Annons
Nyheter

Samtal avbrutna med Iran om anhörigersättning

Samtalsförsöken med Iran om ersättning för anhöriga till passagerarna på det nedskjutna flygplanet i Teheran 2020 avbryts. I stället ska Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina nu försöka lösa frågan enligt internationell rätt, skriver .
Olycka • Publicerad 6 januari 2022
Utrikesministrarna från de drabbade länderna, bland annat Sveriges Ann Linde (S), vid en ceremoni för de 176 personer som dödades vid nedskjutningen.
Utrikesministrarna från de drabbade länderna, bland annat Sveriges Ann Linde (S), vid en ceremoni för de 176 personer som dödades vid nedskjutningen.Foto: Frank Augstein/AP

Det var den 8 januari 2020 som passagerarplanet sköts ned utanför den iranska huvudstaden Teheran. Samtliga 176 som var ombord dödades, av dessa var 17 personer svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Efter att inledningsvis ha nekat till nedskjutningen medgav Iran att den mänskliga faktorn orsakat den.

I ett gemensamt uttalande skriver de fyra länderna, som alla hade passagerare ombord på flygplanet, genom Kanadas regering att Iran nu kategoriskt avvisar "alla ytterligare förhandlingar med gruppen" och att "fortsatta förhandlingar är meningslösa". Skadeståndsfrågan kommer därför att lösas enligt internationell rätt.

Annons

Länderna håller Iran ansvarigt för nedskjutningen och säger i uttalandet att man ska se till att "Iran ger fullt skadestånd för sina brott mot internationell lag".

Tidigare i veckan dömde en domstol i Kanada Iran att betala mångmiljonbelopp till anhöriga till sex dödade personer. Iran har tidigare erbjudit ersättning på runt 1,4 miljoner kronor till anhöriga till vart och ett av offren.

Fakta: Nedskjutning av PS752

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons