Annons

Samtalsrunda i fransk-amerikansk skattedispyt

Frankrike och USA har inlett en samtalsrunda för att lösa konflikten om en fransk skatt på digitala tjänster. Målet är att hitta en väg ut ur konflikten på två veckor, enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2020
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (till vänster) och EU:s handelskommissionär Phil Hogan (till höger) håller pressträff efter ett möte i Paris
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (till vänster) och EU:s handelskommissionär Phil Hogan (till höger) håller pressträff efter ett möte i ParisFoto: Michel Euler AP/TT

Trumpregeringen har hotat att införa 100-procentiga tullar på champagne, handväskor och andra franska lyxvaror som straff för att de nya franska skatterna slår mot amerikanska teknikjättar som Facebook, Google och Amazon.

– Jag hade ett långt samtal med USA:s finansminister Steven Mnuchin. Vi har beslutat att anstränga oss för att försöka hitta en kompromiss inom ramen för OECD-samarbetet om digitala skatter, sade Le Maire på en pressträff i Paris.

Skatt på digitala tjänster

Annons

Nästa gång Mnuchin och Le Maire ska träffas blir i Davos, Schweiz, på Världsekonomiskt forums årsmöte 21–24 januari.

Det var i juli i fjol som Frankrike införde en skatt på 3 procent på omsättningen från digitala tjänster i Frankrike för alla bolag vars omsättning överstiger 25 miljoner euro i Frankrike och 750 miljoner euro globalt.

Enligt Le Maire skulle en uppgörelse inom ramen för OECD-samarbetet innebära att den franska skatten slopas.

Mnuchin ska enligt den franske kollegan ha lovat att inte införa några tullar på franska varor så länge samtal om en kompromiss mellan länderna pågår.

Vill se WTO-reformer

EU:s nytillträdde handelskommissionär Phil Hogan förtydligade i samband med ett möte med Le Maire i Paris att EU-kommissionen stödjer Frankrike i dispyten med USA om den digitala skatten. Han tillade att han planerar samtal med representanter från Trumpregeringen om Kina och Världshandelsorganisationen (WTO).

– Vi vill se reformer av WTO och vi delar USA:s analys av detta, sade Hogan.

I december gick mandaten ut för två av WTO:s domare och då USA blockerar tillsättandet av nya WTO-domare kan organisationens appellationsdomstol inte längre hantera ärenden. USA har efterlyst genomgripande reformer av WTO för att godkänna nya domare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons