Annons
Nyheter

Sänkt straff för pappa som mördade sin son

Precis som i tingsrätten döms den 40-årige mannen i hovrätten för mord på sin 19 månader gamla son
Men i stället för livstid dömer hovrätten över Skåne och Blekinge mannen till 18 års fängelse.
Brott • Publicerad 16 augusti 2023
Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer en 40-årig man till 18 års fängelse för mord på sin 19 månader gamla son. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer en 40-årig man till 18 års fängelse för mord på sin 19 månader gamla son. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Pappan har erkänt att han orsakade sin sons död i hemmet i skånska Eslöv i december förra året. Pojken ska ha varit sjuk och mannen har uppgett att han tryckt sonens huvud bakåt och nedåt för att få tyst på honom, men våldet ledde till att sonen dog.

Lunds tingsrätt dömde i maj 40-åringen till livstids fängelse för mord, men mannen överklagade och ansåg att han i stället skulle dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Annons

Hovrätten anser att det inte är bevisat att 40-åringen hade för avsikt att döda sonen vid själva gärningen, men att han borde ha förstått att det fanns en "avsevärd risk" för att barnet skulle dö till följd av våldet och att han varit likgiltigt inför detta, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Även hovrätten dömer därför mannen för mord, men sänker straffet till 18 års fängelse. Omständigheterna kring brottet är försvårande, men inte så allvarligt försvårande att 40-åringen ska dömas till livstids fängelse, menar en enig rätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons