Annons
Nyheter

Sannfinländarna bromsar beslut om stödpaket

Finlands riksdag har i flera dagars tid debatterat EU:s återhämtningsfond efter pandemin, värd 750 miljarder euro. Omröstningen har redan bordlagts en gång, och Sannfinländarna vill skjuta upp den igen.
Finland • Publicerad 14 maj 2021
Riksdagen i Finland sköt för första gången upp beslutet om EU:s återhämtningsfond i onsdags.
Riksdagen i Finland sköt för första gången upp beslutet om EU:s återhämtningsfond i onsdags.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Finlands beslut i frågan är av stor vikt, då EU inte kan börja dela ut pengar innan alla medlemsländer godkänt stödpaketet.

Sannfinländarna har varnat för att återhämtningsfonden, som finansieras genom lån, riskerar att bli normbildande för EU:s framtida arbete.

Annons

– Stödpaketet är inte en engångsföreteelse, det har inte att göra med coronaviruset och det stöder ingenting, sade Sannfinländarnas Jussi Halla-aho när riksdagen debatterade frågan inför den första planerade omröstningen i onsdags, enligt Yle.

Även Kristdemokraterna är emot stödpaketet och regerande Centerpartiet har uttryckt kritik.

Under natten till fredag krävde Sannfinländarna att få höra grundlagsutskottets åsikt om huruvida frågan kan bordläggas till juni, något som talmannen Tarja Filatov (SDP) först vägrade göra med hänvisning till att ärendet redan bordlagts en gång tidigare, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Men på fredagsmorgonen ändrade sig Filatov. Frågan gick under eftermiddagen till votering där riksdagen beslutade att inte bordlägga ärendet.

Därmed är det fritt fram för beslut i frågan om återhämtningsfonden. Men när så kan ske är oklart. På en fråga från Svenska YLE, om hur länge partiet avser att fortsätta debatten i riksdagen, svarar Sannfinländarnas Lulu Ranne:

– Det finns ingen plan, men det är många talare på listan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons