Annons
Nyheter

Säpo om Vetlanda: Just nu polisens ärende

Säkerhetspolisen arbetar tillsammans med polisen i utredningen av attacken i Vetlanda – men understryker att den ligger på polisens bord i nuläget.
Brott • Publicerad 3 mars 2021
Säkerhetspolisen finns till hands för polisen i utredningen av Vetlandaattacken. Arkivbild.
Säkerhetspolisen finns till hands för polisen i utredningen av Vetlandaattacken. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det vi kan konstatera är ju att polisen har utredningen och ärendet kring vad som har inträffat. Och vi då, Säkerhetspolisen, samverkar nära med polisen i det här ärendet, säger Säpos presschef Karl Melin till TT.

– Sedan får ju den fortsatta utredningen visa om det är som så att det på något sätt är något som berör Säkerhetspolisens verksamhetsområde. Men just nu är det polisen som har ärendet.

"I så fall ett sådant ärende"

Annons

Åtta personer attackerades på olika platser i centrala Vetlanda vid 15-tiden på onsdagen. Gärningsmannen använde någon form av tillhygge. Polisen sköt och grep den misstänkte 20-åringen ungefär en kvart efter att de första larmsamtalen börjat ringas.

Enligt polisen finns det detaljer i utredningen som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv, men det har inte berättats vad det är för detaljer.

TT frågar Karl Melin om det är så att det krävs mer konkretion i misstankarna för att Säpo ska ta en större roll i utredningen.

– Säkerhetspolisens uppdrag är att förhindra och bekämpa terrorism och är det som så att det framgår och finns misstankar om ett eventuellt terrorbrott, då är det ju i så fall ett ärende som Säkerhetspolisen går in i.

TT: Och det har ni inte gjort i det här läget?

– I nuläget är det som sagt var polisen som har ärendet, säger Melin, med tillägget att det återstår att se vad utredningen kommer fram till framöver.

Sedvanligt förteget

När det gäller samarbetet med polisen och frågor om huruvida gärningsmannen fanns på Säpos radar hänvisar Melin, som myndigheten ofta gör, till att det är del av den operativa verksamhet man inte talar öppet om.

– På ett oerhört generellt plan är det så att vi utbyter information när det finns information som vi kan hjälpa till med, eller stöttar med vår expertis på olika sätt när vi kan göra det, säger Säpos presschef.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons