Annons
Nyheter

Säpo ser över regler efter städincident

Säkerhetspolisen ser över om det finns behov av regeländringar efter Expressens uppgifter om att en kvinna som skulle utvisas frihetsberövats av polis i samband med att statsminister Magdalena Anderssons tidigare bostad skulle städas av en städfirma.
Andersson har anlitat firman i flera år.
Brott • Publicerad 9 januari 2022
Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Säpo gör löpande bedömningar av hotbild och säkerhet för sina skyddspersoner. Det är ett ständigt pågående arbete, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Beträffande den händelse som rapporterats om i media, så omhändertar Säkerhetspolisen givetvis den utifrån faktiska omständigheter", säger Säpos chef Charlotte von Essen i pressmeddelandet och fortsätter:

Annons

"Vi kommer också att se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med."

Magdalena Andersson (S) flyttade till statsministerbostaden Sagerska huset den 18 december, uppger statsministerns tillförordnade pressekreterare till Svenska Dagbladet. Enligt Expressens uppgifter frihetsberövades kvinnan den 21 december.

Skyddet av en person dimensioneras utifrån löpande bedömningar, enligt Säpo.

Saknar kollektivavtal

Myndigheten understryker också att den inte kommenterar hur skyddet av enskilda personer utformas eftersom det skulle kunna påverka deras säkerhet.

"Det innebär att det inte heller är möjligt att kommentera de säkerhetsåtgärder som vidtogs kring statsministern innan hon flyttade till sin tjänstebostad", skriver Säpo.

Vd:n för den städfirma som Andersson anlitat har sagt att han ibland hyr in arbetskraft från två andra företag, men också medgett att hans eget företag saknar kollektivavtal.

Andersson har flera gånger understrukit kampen mot utnyttjandet av svart arbetskraft och att den som anlitar företag i utsatta branscher måste kontrollera noga.

"Alltid betalat vitt"

I en intervju med Göteborgs-Posten får hon frågan om hon hade kunnat göra något mer för att förhindra det som hänt.

– Det kan man naturligtvis alltid fundera över. Men jag har naturligtvis alltid betalat vitt och också frågat att de har kollektivavtal, svarar Andersson.

Vidare säger Andersson att hon gjort "de uppenbara sakerna som man alltid ska göra som kund" men också att man alltid kan fundera på om mer kunde ha gjorts.

Annons

– Vi har anlitat den här firman under flera år. Jag har naturligtvis alltid betalat vitt och jag frågade när jag anlitade dem om de har kollektivavtal. Jag ringde ett stort antal firmor innan jag hittade en som hade kollektivavtal.

– Nu har de inte kollektivavtal, det har jag fått reda på nu, fortsätter Andersson.

Andersson har sagt att hon avslutat alla kontakter med städfirman.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons