Nyheter

Sara Danius mamma: Hon visade inget utåt

Sara Danius mamma Anna Wahlgren tackar i ett inlägg på Facebook för det deltagande som strömmat in under helgen efter dotterns bortgång.
"Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara", skriver hon.
Kultur (TT) • Publicerad 13 oktober 2019
Sara Danius. Arkivbild.
Sara Danius. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Sara Danius avled natten till lördagen efter en lång tids sjukdom, omgiven av sin familj.

Under lördagen strömmade kondoleanserna in från hela Kultursverige.

– Det är en stor förlust. Jag kommer att minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft stor glädje av alla kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig, sade Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, till TT.

Tackar för stödet

Sara Danius mamma, författaren Anna Wahlgren, tackar nu för stödet och lovorden.

"Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss – och hela Sverige – natten till i går den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en", skriver Wahlgren i inlägget.

Vidare skriver Wahlgren om dotterns styrka i att, trots sin sjukdom, hålla den inne under tiden som ständig sekreterare och senare ledamot i Svenska Akademien.

"Många visste"

"Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt".

Wahlgren riktar också en tacksamhet till de som trots allt känt till Danius sjukdomstillstånd, utan att berätta.

"Men självklart var det många som visste, även utanför familjen – inom Akademien inte minst, och även inom pressen. Jag vill som Saras mamma tacka er alla som visste men valde att visa en beundransvärd hänsyn. Tack!", skriver Anna Wahlgren.

Filip Joelsson/TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.