Annons
Nyheter

Sars-cov-2 hittat hos svensk hund

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången hittats hos en svensk hund.
Coronaviruset • Publicerad 15 juli 2021
Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången påvisats hos svensk hund. Hunden på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången påvisats hos svensk hund. Hunden på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.Foto: Seth Wenig

Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom, och prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning, skriver SVA i ett pressmeddelande.

De personer som hade haft hand om hunden och en person ur djursjukhusets personal som hade vårdat hunden hade insjuknat i covid-19.

Annons

"Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga. Hundar anses endast måttligt mottagliga för sars-cov-2-infektion och det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor", säger SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl i pressmeddelandet.

Infektion med sars-cov-2-infektion hos hund har rapporterats tidigare internationellt men detta är det första fallet i Sverige.

Hunden som nu har tillfrisknat hade endast kortvariga symtom. Sjukdomssymtomen bedömdes inte heller bero på sars-cov-2-infektionen, även om en lindrig virusinfektion inte kunde uteslutas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons