Annons

Satsningen som ska ta Adlerteg till OS

Knäskadorna stoppade Jonna Adlertegs satsning på gymnastikens mångkamp.
Men nu gör hon ett nytt försök – för att nå OS i Tokyo.
Gymnastik • Publicerad 10 april 2019
Jonna Adlerteg under VM i fjol. Nu är det dags för EM, där hon har ett silver att försvara i barr.
Jonna Adlerteg under VM i fjol. Nu är det dags för EM, där hon har ett silver att försvara i barr.Foto: Volker Minkus/FIG

Jonna Adlerteg är nu i Szczecin i Polen för att tävla i EM. Hon ställer bara upp i sin paradgren barr, grenen som hon har två EM-silver i – 2013 och 2018. För ännu har hon inte inlett comebacken i mångkampen.

– Nu kör jag bara barr, men jag tränar de andra grenarna också, säger hon.

Annons

– Under en period tränade jag bara barr, sen kom jag igång mer och mer med andra redskap. Men det har varit lite upp och ner med tanke på hur kroppen svarat.

Det är hennes vänstra knä som är bekymret. Hon slet av korsbandet och skadade den yttre menisken under EM 2015. Elva månader senare blev det en ny operation sedan den inre menisken skadats.

Därefter lade hon ner mångkampssatsningen för att enbart koncentrera sig på barr.

– Det vänstra knät är inte riktigt lika bra som det andra och tål inte lika mycket belastning. Det är svårt att veta vilken nivå av belastning som jag klarar av, säger hon.

– Så vi får se hur kroppen svarar på mångkampen, om det funkar.

Enklare väg

Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av knäskadan och vill väldigt gärna åka till Tokyo nästa år. Därför blir det en mångkampssatsning till VM i höst, där det delas ut biljetter till OS.

– Det är enklare att kvala via mångkampen, säger hon.

Hon har under våren också tävlat i världscupen, enbart i barr, som också är kval till OS.

– Det är en tuff väg att gå för där finns det bara en enda OS-plats.

Adlerteg var fyra två gånger och femma en gång i världscuptävlingarna.

Annons

– Det var sådär, lite blandat, jag ville kanske lite mer än jag fick ut i de tävlingarna som förberedelse inför EM. Men det känns ändå bra att ha tävlat, jag bygger ju på erfarenheter i varje tävling.

Har svår serie

Hon vill inte prata om en medalj i EM, där kvalet går på torsdagen och finalen på lördag.

– Jag vill göra bra serier, en bra prestation och så får man se hur långt det räcker. Så länge jag gör en bra tävling är jag nöjd oavsett vad det räcker till. Jag har en svår serie som kan stå sig bra, men om det ska bli medalj beror ju på vilka som kör och om de kör bra.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons