Annons
Nyheter

Saudi-iranska relationer mjukas upp i Kina

Efter sju år av sura relationer tycks en reell försoning mellan Teheran och Riyad alltmer trolig.
Islossningen tros markant kunna förändra den politiska spelplanen i Mellanöstern, menar bedömare efter ett saudi-iranskt högnivåmöte i Peking.
Kina • Publicerad 6 april 2023
Den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi leder ett tidigare möte mellan Iran och Saudiarabien i Peking den 11 mars.
Den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi leder ett tidigare möte mellan Iran och Saudiarabien i Peking den 11 mars.Foto: Luo Xiaoguang/Nya Kina/AP/TT

De två rivalernas utrikesministrar har under torsdagen mötts i Kinas huvudstad Peking, bekräftar Teheran. Mötet sker sedan en överenskommelse, frammedlad av Kina, om att återuppta diplomatiska förbindelser mellan länderna överraskande slöts i början av mars.

Den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan och hans iranske motsvarighet Hossein Amir-Abdollahian diskuterade återöppnandet av ländernas respektive ambassader och konsulat, enligt ett uttalande från iranska UD.

Annons

På saudisk statlig tv ses ministrarna skaka hand, prata och le mot varandra.

Relationen mellan länderna frös till is 2016, sedan iranska demonstranter intagit saudiska diplomatiska beskickningar i protest mot avrättningen av en shiitisk dissident i Saudiarabien. Iran har därefter flera gånger anklagats för att ligga bakom attacker mot den saudiska oljeindustrin.

Den överraskande vändningen mellan sunnidominerade Saudiarabien och övervägande shiitiska Iran kan enligt bedömare markant förändra spelplanen i Mellanöstern, som i årtionden karaktäriserats av våld och turbulens.

Enligt den överenskommelse som slöts i mars ska ländernas diplomatiska beskickningar i respektive land återöppna inom två månader. Uppgörelsen stipulerar också återinförandet av samarbetsavtal rörande säkerhet och ekonomi som undertecknades för över 20 år sedan.

Nästa steg i processen väntas bli den iranska presidentens Ebrahim Raisis besök i Riyad.

Fakta: På olika sidor

Iran och Saudiarabien stöttar rivaliserande sidor i flera konfliktzoner i Mellanöstern.

Bland annat gäller det Jemen, där Iranstödda Huthirebeller sedan snart tio år tillbaka strider mot en Saudiledd koalition som stöttar den internationellt erkända regeringen, numer baserad i Aden.

Storspelarna Iran och Saudiarabien tävlar också om inflytande i Syrien, Libanon och Irak.

Dessutom har Teheran och Riyad vitt skilda relationer till Washington. Saudiarabien är sedan länge allierad med USA, medan USA och Iran inte har haft några formella diplomatiska relationer sedan 1980.

Kinas framgång i att få de två bittra fienden att närma sig varandra utmanar samtidigt USA:s mångåriga roll som den huvudsakliga medlaren i Mellanöstern.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons