Annons
Nyheter

Saudisk aktivist inför rätta för "propaganda"

I Saudiarabien ska en kvinnoaktivist, som hållits frihetsberövad sedan i november, ställas inför rätta för att ha "fört en propagandakampanj" i sociala medier.
Saudiarabien • Publicerad 1 juni 2023
Kvinnor i Saudiarabien har i ett antal år haft rätt att köra bil. Arkivbild från 2018.
Kvinnor i Saudiarabien har i ett antal år haft rätt att köra bil. Arkivbild från 2018.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Manahel al-Otaibi greps förra året för att hon på sociala medier ifrågasatt landets lagar om manligt förmynderskap och krav på saudiska kvinnor att bära heltäckande abaya.

Enligt dokument som nyhetsbyrån AFP har sett anklagar åklagare kvinnan för att leda en "kampanj för att hetsa saudiska flickor att fördöma religiösa principer och göra uppror mot det saudiska samhällets seder och traditioner".

Annons

Manahel al-Otaibis, som är 29 år, riskerar nu ett långt fängelsestraff, enligt hennes syster Fouz.

Systern har flytt Saudiarabien – också hon anklagas för liknande brott och riskerar fängelsestraff om hon återvänder till kungadömet.

– Det är så motsägelsefullt, som om det fanns två stater. En med vision 2030 och en som fortfarande upprätthåller de gamla strikta lagarna, säger Fouz till AFP.

Reformprogrammet Vision 2030 lanserades 2016, bland annat med syfte att diversifiera ekonomin. Dessutom fick kvinnor i och med programmet rätt att köra bil.

Den Londonbaserade människorättsgruppen ALQST fördömer anklagelserna mot systrarna al-Otaibis och kallar landets agerande "ännu ett exempel på Saudiarabiens tomma löften när det handlar om reformer".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons