Annons

Turkiet placerar ut soldater i Libyen

Turkiet har börjat placera ut soldater i Libyen, meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på söndagskvällen.
Turkiets beslut att sända militärt stöd till Libyens FN-erkända regering fördöms av Saudiarabien – som stöder motståndarsidan.
Libyen • Publicerad 5 januari 2020
Stridande från den FN-erkända regeringen öppnar eld under en sammandrabbning i Tripoli. Arkivbild.
Stridande från den FN-erkända regeringen öppnar eld under en sammandrabbning i Tripoli. Arkivbild.Foto: Mohamed Ben Khalifa/AP/TT
Tripoli, Libyen.
Tripoli, Libyen.Foto: 

– Våra soldaters plikt där är koordination. De kommer att utveckla ett centrum för operationer, sade Erdogan till CNN Turk.

Det turkiska parlamentet har godkänt en lag som medger för regeringen att skicka soldater till stöd för den regering i Tripoli som FN har erkänt och som är under press av krigsherren Khalifa Haftars upprorsgrupp.

Annons

Turkiet och Saudiarabien stöder olika sidor i Syrien. Efter Turkiets beslut att sända militärt stöd till regeringssidan är farhågan att konflikten i landet ska utvecklas till ett ombudskrig liknande det syriska, där rivaliserande utländska regeringar aktivt stödjer olika sidor.

Stöder upproret

Saudiarabien stöder, tillsammans med Förenade arabemiraten och Egypten, Haftars upprorsgrupp. Regeringen i Tripoli som i sin tur stöttas av Qatar – och nu även Turkiet.

"Saudiarabien tar avstånd från och fördömer Turkiets senaste eskalering av läget i Libyen", kommenterar landets utrikesdepartement det turkiska beslutet.

Så här replikerar Turkiets utrikesdepartement:

"Det är av avgörande vikt att det internationella samfundet omedelbart tar steg för att stoppa det externa stödet till Haftars armé."

Minst 30 döda

Inbördeskriget i Libyen intensifierades när Haftars styrkor i april 2019 inledde en offensiv mot den FN-erkända regeringen.

Under lördagen ska minst 30 personer ha dödats i en attack mot en militärskola i huvudstaden Tripoli, som står under den FN-erkända regeringens kontroll.

Vårdminister Hamid bin Omar säger till Reuters att antalet döda fortfarande stiger och att de omfattande skadorna gör det svårt att räkna antalet dödsfall. Haftars styrkor förnekar, via en talesperson, inblandning i attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons