Annons
Nyheter

SBAB sänker boräntor till rekordlåg nivå

Statliga SBAB sänker från och med fredagen listräntor för bolån till rekordlåga nivåer, som en följd av minskade upplåningskostnader och en ökad konkurrens på den svenska marknaden.
Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2021
SBAB sänker räntorna på bostadslån. Arkivbild.
SBAB sänker räntorna på bostadslån. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det statliga bolåneföretaget SBAB sänker sina listräntor med mellan 0,05 och 0,1 procentenheter. Efter sänkningen är den lägsta möjliga boräntan rekordlåga 0,84 procent, enligt SBAB.

För att få den lägsta räntan krävs ett bolån på minst 4,5 miljoner kronor och dessutom en bostad med energiklass A eller B. Det krävs också att räntan binds till en tvåårsperiod.

Annons

Ändringarna kommer efter det att marknadsräntorna, och därmed räntorna för bostadsobligationer, vänt nedåt trots stigande inflation.

Vänt ner

Det har gjort att bankens upplåningskostnader gradvis sjunkit.

– Till mångas förvåning har marknadsräntorna vänt ner de senaste månaderna. Då blir konsekvensen att vi kan sänka våra bolåneräntor, säger vd Klas Danielsson.

Dessutom noterar banken att centralbankernas fortsatt expansiva penningpolitiska stödåtgärder troligen är en av orsakerna.

Att den lägsta möjliga boräntan ligger på rekordlåga nivåer har också att göra med den ökade konkurrensen på den svenska marknaden.

– Nu har vi ett läge med extra hård konkurrens. Det är en ganska tillspetsad situation faktiskt, med flera nya aktörer och en höjd ambitionsnivå hos befintliga, säger Klas Danielsson.

– Att konkurrensen är hård och tuff på bolånemarknaden tror vi är här för att stanna. Vår gissning är att om något så kommer konkurrensen att tillta ytterligare, fortsätter han.

Omöjligt sia

Vad som händer framöver är omöjligt att sia om, säger Klas Danielsson. Senast i mars höjde SBAB bolåneräntan för lån med två års bindningstid då upplåningskostnaderna ökat, bland annat på grund av ökad oro för stigande inflation.

– Huruvida marknadsräntorna kommer att fortsätta ligga på de här extremt låga nivåerna eller till och med sjunka ytterligare, eller om inflationsstöket återkommer på ett tydligt sätt är omöjligt att tro något om, säger Klas Danielsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons