Annons
Nyheter

Schweiz medicinexport till Ryssland ökar starkt

Schweiz läkemedelsexport till Ryssland har ökat kraftigt sedan invasionen av Ukraina, enligt en schweizisk tidning.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2023
Schweiziska läkemedelsbolaget Novartis förklarar ökningen med att många ryska patienter fick sin vård uppskjuten under pandemin. Arkivbild.Foto: Georgios Kefalas/AP/TT

Mellan mars i fjol och februari i år har Schweiz läkemedelsexport till Ryssland ökat med 40 procent, jämfört med motsvarande föregående period, rapporterar Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.

Exporten uppgick till omkring 2 miljarder schweizerfranc, motsvarande drygt 23 miljarder kronor, och utgjorde därmed en stor del av den sammanlagda exporten till Ryssland som uppgick till 2,9 miljarder schweizerfranc, enligt tidningen.

Annons

Schweiz, som inte är medlem i EU, har infört flera sanktionspaket mot Ryssland sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i slutet av februari i fjol. Läkemedel omfattas dock inte av sanktionerna, eftersom det räknas som humanitära varor.

Schweiz har flera stora läkemedelsbolag i landet, däribland Novartis och Roche.

"Försäljningen i Ryssland drevs upp av ett antal faktorer, inklusive tillströmningen av patienter som hade fått sin vård uppskjuten på grund av pandemin", säger Novartis i ett uttalande enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons