Annons

Schweiziska stjärnans hälsning: "Byter hörn"

Till vardags är Andy Schmid klubbkamrat med de svenska EM-målvakterna. Men den schweiziska storstjärnan hade helst sluppit möta dem redan i EM-premiären.
Handboll • Publicerad 9 januari 2020
Schweiziska stjärnan Andy Schmid spelar till vardags i Rhein-Neckar Löwen – tillsammans med flera svenska EM-spelare. Arkivbild.
Schweiziska stjärnan Andy Schmid spelar till vardags i Rhein-Neckar Löwen – tillsammans med flera svenska EM-spelare. Arkivbild.Foto: Tibor Illyes/AP

Det har varit en lång väntan både för Andy Schmid och för det schweiziska handbollslandslaget.

Den 36-åriga mittnian är den ende spelaren i truppen som vet hur det känns att spela ett stort mästerskap och hade nästan börjat ge upp när Schweiz lyckades kvala in till EM – landslagets första mästerskap sedan hemma-EM 2006.

Annons

– I början var det okej. Men de senaste åren har det blivit jobbigare om jag ska vara ärlig, säger Andy Schmid till TT.

– Eftersom jag blir äldre kändes det nära att jag aldrig mer skulle få spela EM eller ett VM. Så jag är jätteglad att jag kan spela nu.

"Konstig" premiär

Däremot, medger Schmid, är han inte lika glad över lottningen. Att redan i första matchen behöva möta Sverige inför hemmapubliken i Göteborg blir en tuff uppgift för Schweiz. Och en svår uppgift för honom personligen också.

Inte nog med att den svenske förbundskaptenen Kristján Andrésson är hans tränare i tyska Rhein-Neckar Löwen och att svenske försvararen Jesper Nielsen har bra koll på honom därifrån. Dessutom ställs han ju mot målvaktsduon Andreas Palicka och Mikael Appelgren.

– Det blir konstigt. Det är inte den bästa öppningsmatchen för oss eller för mig personligen. Det kommer att bli tufft, säger Schmid om matchen mot klubbkompisarna.

– Coachen vet exakt hur jag spelar, Jesper Nielsen vet exakt hur jag spelar och målvakterna vet exakt hur jag skjuter. Så jag måste kanske försöka ändra något.

Byter hörn?

Samtidigt är det orutinerade schweiziska landslaget fyllt av självförtroende efter de senaste årens uppåtgående trend. Michael Suter, som tog över som förbundskapten 2016, har genomfört en generationsväxling som nu börjat ge resultat.

På fredagskvällen är det upp till bevis på riktigt, även för Andy Schmid.

Frågan är bara vad Andreas Palicka och Mikael Appelgren har att säga om det.

– Jag tror att målvakterna har en fördel. I en tät situation kan man inte alltid välja hur man skjuter, utan går på instinkt, säger Schmid.

– Men jag ska försöka hålla huvudet kallt. Hälsa dem att jag inte kommer att välja samma hörn som på träningarna.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons