Annons

SD fick mest kritik i valrapporteringen

Sverigedemokraterna både syntes och kritiserades mest i nyhetsmedierna under valrörelsen, enligt en ny undersökning.
Och medierna själva får kritik för sin brist på sakpolitisk rapportering.
Medier • Publicerad 11 april 2019
Valaffischer utanför Stadshuset i Stockholm inför riksdagsvalet 2018.
Valaffischer utanför Stadshuset i Stockholm inför riksdagsvalet 2018.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under valrörelsens sista vecka omnämndes SD i var femte nyhet. Och av de åsikter som fördes fram om partiet var mer än hälften negativa, visar Medievalsundersökningen 2018. Kritiken kom i första hand från andra partier och handlade om politiska sakfrågor.

"Den stora andelen kritik ska inte tolkas som utslag av politisk partiskhet i den meningen att journalisternas eller medieägarnas åsikter och värderingar låg bakom utan beror snarare på hur den politiska debatten utvecklades under valrörelsen", säger Bengt Johansson, professor vid JMG, Göteborgs universitet, i ett uttalande.

Annons

I frågan om regeringsbildningen fick partierna inom de rödgröna och Alliansen i princip lika stor uppmärksamhet.

Av samtliga valnyheter handlade 46 procent om spel och strategi, 11 procent om skandal och bara 43 procent som sakfrågor, vilket är problematiskt eftersom det kan leda till minskat förtroende för både politiker och medier, enligt professorerna bakom undersökningen.

"Samtidigt är det ett faktum att i denna valrörelse var regeringsfrågan på många sätt den viktigaste sakfrågan", konstaterar Bengt Johansson..

Medievalsundersökningen 2018 har sammanställts av Institutet för mediestudier och JMG, Göteborgs universitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons