Annons
Nyheter

S går framåt – M backar

S går framåt i nya sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna.
M och SD för en jämn kamp om att vara näst största parti.
Politik • Publicerad 11 januari 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I både Svensk väljaropinion som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio och i TV4 Väljaropinion får Socialdemokraterna över 30 procent: 30,8 respektive 30,4 procent.

– Socialdemokraterna går väldigt tydligt uppåt, säger opinionschef Toivo Sjörén på Kantar Sifo till Ekot.

Annons

Kampen om att vara andra största parti är hård. I Svensk väljaropinion kniper Sverigedemokraterna (SD) andra platsen med 19,8 procent jämfört med Moderaternas (M) 19,7.

I TV4 Väljaropinion ligger M före med 20,4 procent jämfört med SD:s 19,6.

I båda sammanvägningarna ligger både Miljöpartiet (MP) och Liberalerna (L) klart under riksdagsspärren. MP får 3,4 procent i båda, medan L får 2,7 respektive 2,6 procent.

I båda sammanställningar ökar S och KD, medan M, C och MP backar jämfört med december i Svensk väljaropinion och med november i TV4 Väljaropinion.

Enligt TV4 skulle S, V och C tillsammans få 178 mandat jämfört med 171 mandat för M, KD och SD om det vore val i dag. MP och L skulle inte komma in i riksdagen.

I Svensk väljaropinion vägs de tre senaste opinionsmätningarna in. De är från Novus, Kantar Sifo och Ipsos.

I TV4 Väljaropinion ingår Sifo, Demoskop, Novus, Ipsos och SCB. De mätningarna har vägts samman av Göteborgs universitet.

S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, kan också glädja sig över att hon behåller sin stora ledning i Expressen/Sifos mätning av väljarnas förtroende för partiledarna i januari.

Enligt mätningen har 51 procent av de tillfrågade mycket stort eller ganska stort förtroende för henne. M-ledaren Ulf Kristersson får 32 procent. I botten av förtroendeligan ligger MP:s två språkrör.

Mätningen gjordes 7-10 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons