Annons
Nyheter

SD vill fråga ut Migrationsverkets gd

Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsutskottet ska kalla till sig Migrationsverkets generaldirektör. Skälet: att utskottets ledamöter ska kunna ställa frågor om påstådda missförhållanden på verket.
Politik • Publicerad 14 februari 2023
Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.
Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling hänvisar till en artikel i tidningen Fokus som han anser tyder på allvarliga brister på myndigheten. Regeringen offentliggjorde på måndagen att generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får fortsätta som chef när hans förordnande går ut i maj, något som han själv hade velat.

Det behövs nya ögon och ett nytt ledarskap på verket när paradigmskiftet i migrationspolitiken ska genomföras, sade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Annons

En av SD:s riksdagsledamöter, tidigare vice talmannen Björn Söder, kommenterade nyheten på Twitter med "Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket."

Justitieminister Gunnar Strömmer (M), chef för justitiedepartementet där migrationsfrågorna ligger, vill inte recensera Björn Söders uttalande.

– Han får ta fullt ansvar för sina egna uttalanden.

Det är regeringens fulla rätt att byta ut en generaldirektör när dennes förordnande går ut, fortsätter Strömmer. Han har inte varit i kontakt med SD-ledamoten.

TT: Har det varit ett krav från SD att byta ut Migrationsverkets generaldirektör för att genomföra den nya migrationspolitiken?

– Det är överhuvudtaget inget jag har någon kännedom om. Det är regeringen som äger frågan om generaldirektörer. Hur enskilda riksdagsledamöter väljer att kommentera det i debatten, det är en helt annan fråga, säger Strömmer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons