unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Extrabudget kan gå ut över regeringsreformer

Om M, KD och V enas om en extrabudget med kommunpengar kan det gå ut över regeringens januariöverenskommelse.
SD är berett att stödja en extrabudget. Men den bör vara finansierad och gärna betalas genom att dra in reformer som Miljöpartiet samt Centerpartiet slagits för.
Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.
Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det skulle kännas mer seriöst, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT om att SD gärna ser förslag som är finansierade krona för krona.

Han säger att han inte har någon direkt inblick i förhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Jag har ju ingen dialog med Vänsterpartiet, men med M och KD. Men just nu vet jag inte hur långt de har kommit eller hur det går. Men det lär väl uppenbara sig framåt torsdagen och mötet i finansutskottet, säger Sjöstedt.

Varken M, KD eller V vill uttala sig för TT om hur det går.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Varnar för stök

Finansminister Magdalena Andersson (S) varnar åter för att stöka till processen för hur en budget tas fram och beslutas. Att oppositionen i riksdagen tar ett initiativ för en extrabudget har aldrig tidigare hänt, enligt riksdagen. Andersson vill inte betala för mer pengar till kommunerna genom att kapa punkter i januariöverenskommelsen, regeringens överenskommelse med samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

– Vi vill naturligtvis genomföra det som finns i januariavtalet. Det är ju den utgångspunkt vi har från regeringen, säger Andersson till TT.

På frågan om initiativet skulle kunna skjuta januariavtalet i sank säger finansministern:

– Så skulle jag inte uttrycka det. Vi får väl också se vad den här ganska spretiga koalitionen kan enas om.

Redan när Moderaterna presenterade sitt förslag till utskottsinitiativ i förra veckan sade SD att man var berett att stödja det, eller det som kunde bli resultatet av M:s initiativ efter förhandlingar med KD och V.

– Landar de i något som följer huvuddragen i Moderaternas ändå ganska konkreta förslag så är sannolikheten väldigt hög för att vi ställer oss bakom det, säger Oscar Sjöstedt.

Hur betalas

En viktig sak för SD är att det finns utsagt hur pengar till kommuner och rättsväsende ska betalas.

– Det gör det betydligt enklare, från min sida, om det finns finansiering. Vänsterpartiet har ju sagt att de inte ställer upp på delar av finansieringen (som M har presenterat). Det är ju en osäkerhetsaspekt, säger Oscar Sjöstedt.

Det är när det gäller förslagen till finansiering som det skiljer sig mest mellan M, KD och V. M vill spara mest på biståndet, KD och V vill inte dra in något där. V säger nej till att spara på byggsubventioner, som M och KD vill.

V är sannolikt inte så förtjust i KD:s förslag att dra in nästan 2,4 miljarder kronor för lärarassistenter och riktade statsbidrag till skolan, eller 1,2 miljarder från klimatklivet.

Centerförslag hotas

En sak som det verkar finnas enighet om är att dra in 1,7 miljarder från en av Centerns stora reformer i januariöverenskommelsen: det så kallade ingångsavdraget.

Miljöpartiets förslag om utvecklingstid, av motståndarna ännu kallat friår, kan M, KD och V, samt SD också tänka sig att slopa.

Det är också skillnader i buden för hur mycket kommunerna behöver, från 3 miljarder hos M, 6,7 miljarder hos KD och 10 miljarder, minst, hos V.

Ingen av de tre oppositionspartier som nu förhandlar om en extra ändringsbudget ville på tisdagen kommentera läget. M:s förhandlingar sköts av partiets ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Jag har inte haft kontakt med henne, men det går säkert bra, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bilbrand i Kristianstad. Kulhål hittade i bil i Malmö efter skottlossning.

Mats Bergquist i sin nya ateljé utanför Tolånga.

Kultur

Konstnären som inte vill ge några ge svar

I helgen öppnar internationellt verksamme Mats Bergquist sin ateljé för besökare.

Skåne tror att de klarar ekonomin i år

Coronavirus

Skåne tror att de klarar ekonomin i år

Efter tillskott på 2,6 miljarder från staten går budgeten ihop.

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

”Det känns som om vi alla sitter vid hennes dödsbädd”

Kultur

Linton Kwesi Johnson prisad

Dubpoeten Linton Kwesi Johnson tilldelas PEN Pinter Prize 2020.

Leo Larsson säljer sin paradvåning

Hem och boende

Leo Larsson säljer sin paradvåning

Nu väntar flytt och jobb i familjeföretaget.