Annons
Nyheter

Återhållsam budget trycker ner tillväxten

Banken SEB sänker utsikterna för svensk ekonomi rejält. Pressade hushåll får lågkonjunkturen att bli djupare nästa år. Och den oväntat återhållsamma regeringsbudgeten sänker utsikterna ytterligare något.
Uppsidan är att räntan därmed kan komma att toppa något tidigare.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2022
Storbanken SEB:s ekonomer räknar med ett BNP-fall på 1,5 procent nästa år och att inflationen enligt KPIF-måttet lyfter till över elva procent innan den börjar mattas av. Arkivbild
Storbanken SEB:s ekonomer räknar med ett BNP-fall på 1,5 procent nästa år och att inflationen enligt KPIF-måttet lyfter till över elva procent innan den börjar mattas av. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Inflationen i Sverige är på väg upp över elva procent, enligt en prognosuppdatering från storbanken SEB:s ekonomer. Toppen nås i början av 2023, är bedömningen, mycket beroende på var elpriset tar vägen.

– Det är det enskilt största frågetecknet, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Annons

Den senaste månaden har elpriset kommit ner på något så när normala nivåer, som en följd av bland annat milt väder och välfyllda gaslager i Europa.

– Ett trevligt andrum, men förmodligen övergående, tror dock Jens Magnusson.

Stor sänkning

Sammantaget gör de skenande priserna, inflationen, högre räntor och urholkade reallöner att hushållens konsumtion får sig en rejäl törn och därmed backar svensk BNP med 1,5 procent nästa år, enligt SEB. Det är en stor prognossänkning jämfört med bedömningen i augusti på nolltillväxt 2023. Även andra banker är inne på samma spår, Nordea sänkte härom dagen BNP-prognosen till minus 1,8 procent.

– Hushållen är ännu hårdare pressade, säger Magnusson.

Även att regeringen la en förhållandevis stram budget, mer återhållsam än vad SEB-ekonomerna hade räknat med, bidrar till att sänka BNP något mer, enligt Jens Magnusson som anar fler åtgärder från regeringen nästa år om läget förvärras.

– Man stramar inte åt, men det är heller ingen expansion, säger han syftandes på finansminister Svantessons (M) budget för 2023, och konstaterar samtidigt att regeringen är lite mer optimistisk om utsikterna än vad flera av bankernas prognoser nu pekar på.

Färdighöjt början av 2023

Men i andra änden räknar Jens Magnusson och hans SEB-kollegor med att Riksbankens styrränta toppar på 2,75 procent i början av nästa år, jämfört med dagens nivå på 1,75, för att sedan kanske sjunka tillbaka mot slutet av 2023 eller början 2024.

Huvudbilden är att lågkonjunkturen inte blir så utdragen.

– Visst, det blir ett tufft 2023, men att det ändå vänder upp på positiv mark så snart som 2024, säger han.

SEB:s prognos i siffror

SEB:s ekonomer sänker sin prognos för BNP-utvecklingen 2023 till en minskning med 1,5 procent. Så sent som i augusti räknade SEB med en nolltillväxt nästa år.

Bostadspriserna antas fortsätta ned trots fallet på 10 procent sedan toppen i februari. Totalt beräknas nedgången bli 20 procent, med en botten någonstans till sommaren 2023.

Riksbanken väntas fortsätta höja styrräntan till 2,75 procent i februari 2023, och sedan är det färdighöjt.

Arbetslösheten väntas lyfta från årets 7,4 till 8,2 procent innan den planar ut någon gång 2024.

Lönerna beräknas under 2023 lyfta med totalt 4,5 procent och med 3,5 procent året därpå, enligt prognosen.

Källa: SEB

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons