Annons
Nyheter

Semesterfirare kan njuta av sol och värme

Har du precis gått på semester? I så fall kan du sannolikt njuta av en vecka med sol och högsommarvärme. Och de höga temperaturerna håller i sig även veckan därefter.
Väder • Publicerad 12 juli 2021
Badsugna svalkar sig vid Bredsand vid Mälaren. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många svenskar har nu gått på semester och får inleda veckan med strålande sol och högsommarvärme.

– I allmänhet är det soligt väder och temperaturer som når upp till dryga 25 grader. På sina håll i Götaland och i de inre delarna av södra Norrland är det tidvis något mer molnigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Varmast blir det längs den östra kusten och i södra Sverige, där SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer. Det görs då prognosen visar en maxtemperatur på minst 26 grader tre dagar i följd.

– Lokalt skulle vi kunna nå upp till 30-gradersstrecket, men i allmänhet är det upp mot 28 till 29 grader under onsdagen i de östra delarna av Götaland och Svealand, säger Linus Karlsson.

TT: Kan det bli värmerekord?

– Vi ser att temperaturen i allmänhet ligger över det normala, men den ska upp en bra bit till för rekord på många håll.

Ökad påfrestning

De höga temperaturerna innebär också "en ökad påfrestning på kroppen", enligt SMHI:s definition för meddelande om höga temperaturer.

Folkhälsomyndigheten klargör att "ihållande värme kan medföra olika stora risker för olika individer beroende på deras hälsotillstånd".

Särskilt sårbara är äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida, skriver myndigheten på sin sajt.

Personer som tar mediciner som påverkar kroppens förmåga att anpassa kroppsvärme och vätskebalans är också utsatta i den tryckande värmen.

Lokala skurar

Några lokalt spridda skurar kan förekomma, bland annat på Västkusten under tisdagen och onsdagen. Natten mot tisdag finns också risk för någon enstaka åskskur i de östra delarna av Götaland. Även Norra Svealand och södra Norrland kan få regn under onsdagen.

Det soliga vädret ser annars ut att hålla i sig med temperaturer kring 28–30 grader i Götaland och Svealand på torsdagen. I Norrland är läget något ostadigare med spridda skurar.

Stabilt väder fortsätter

Annons

På fredagen kan temperaturen sjunka något, men håller sig ändå kvar kring 25–30 grader under helgen.

– Det är fortsatt stabilt väder i den södra halvan av landet. I Norrland är det varierande molnighet med tidvis utrymme för en del sol, säger Linus Karlsson.

Och det finns hopp om soligt semesterväder även nästa vecka.

– Det ser ut som att det här mer stabila vädret och värmen kommer få ligga kvar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons