Annons
Nyheter

Senatorns krav: Tio års stöd till kärnkraften

Statligt stöd till kärnkraften i tio år. Det är Joe Manchins villkor för att släppa fram USA:s president Joe Bidens jättepaket "Build Back Better", rapporterar Bloomberg. Senator Manchins röst kan avgöra biljonpaketets öde.
USA • Publicerad 15 januari 2022
Joe Manchin, senatorn som kan avgöra biljonfrågan.
Joe Manchin, senatorn som kan avgöra biljonfrågan.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

I den oerhört jämna senaten i USA hänger det ofta på en enda röst. Så när demokraten Manchin i december vände och nobbade reformpaketet innebar det dödsstöten för ett av partikamraten Bidens allra viktigaste projekt som president.

Vita huset togs uppenbarligen på sängen. Manchins vändning kallades "plötslig och oförklarlig". Men samtidigt betonades att Biden inte gett upp försöken om att få paketet igenom senaten, kompromissamtalen skulle fortsätta efter helgerna.

Gamla reaktorer

Annons

Manchin kommer från West Virginia, där fossila bränslen som kol och gas är viktiga näringsgrenar. Men nu signalerar han att det snarare är atomkraften som kan avgöra. Enligt Bloombergs källor är senatorn beredd att stödja Build Back Better – om kärnkraftsbranschen får skattelättnader i tio år.

Liksom i Europa och Sverige har USA många ålderstigna atomreaktorer. Underhållskostnaderna gör att det blir allt svårare att konkurrera ekonomiskt med sol- och vindkraft, där priserna snarare sjunker för varje år. Men för Manchin är det viktigt att hålla igång reaktorerna.

– Att upprätthålla den utsläppsfria baskraft som vår kärnkraft står för, alltså förhindra fortsatt stängning av reaktorer, är avgörande för att uppnå alla mål för minskade utsläpp, har han sagt enligt nyhetssajten The Hill.

Två biljoner

Han har en del andra i Demokratiska partiet med sig. Manchin ingick i en grupp senatorer som förra året föreslog att existerande kärnkraft skulle få samma skattefördelar som nybyggd vindkraft.

Och en punkt om stöd i form av skattelättnader för atomkraften har funnits med i det utkast till Build Back Better som cirkulerats tidigare. Senator Manchin vill göra det generösare, genom att bland annat förlänga det från sex till tio år.

Men han möter motstånd från andra delar av partiet, som tvärtom protesterat mot att den icke förnybara kärnkraften skulle få del av resurser som annars hade kunnat stödja nya gröna energiprojekt. Beloppen oenigheten gäller beräknas uppgå till minst 35 miljarder dollar. Mycket pengar, även om summan bleknar jämfört med Build Back Betters totala ungefär två biljoner dollar (18 000 miljarder kronor).

"Måste förändras"

Paketet har beskrivits som en "mjuk" uppföljare till förra årets "hårda" infrastruktursatsning. Den sistnämnda omfattar cirka en biljon dollar till saker som vägar och broar, medan den mjuka varianten ska gå till bland annat barnomsorg, utbildning – och grön energiomställning.

Det hårda paketet var inga problem att få igenom kongressen, eftersom även delar av Republikanerna stödde det. Men Biden och Demokraterna är i desperat behov av en framgång med det mjuka paketet, inför mellanårsvalet i höst.

– Vi har inte sett resultaten än, så vi är frustrerade, säger den demokratiska representanthusledamoten Cori Bush till nyhetsbyrån AP.

– Frustrerade för att trots allt vi gjorde för att få till demokratiskt styre i Vita huset, senaten och representanthuset så sätts inte våra behov och våra liv i första rummet. Det måste förändras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons