Annons

Separatister står fast att hjälpa Sánchez

Spanien • Publicerad 4 januari 2020
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez i lördagens debatt i parlamentet. På tisdag röstas han sannolikt fram som landets ordinarie premiärminister och ledare för en koalitionsregering.
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez i lördagens debatt i parlamentet. På tisdag röstas han sannolikt fram som landets ordinarie premiärminister och ledare för en koalitionsregering.Foto: Andrea Comas/AP/TT

I den spanska kongressen (parlamentets underhus) har debatten om regeringsbildningen inletts. Det katalanska separatistpartiet ERC står fast att lägga ned sina röster, vilket banar väg för socialistledaren Pedro Sánchez att bli ny premiärminister.

Det fanns frågetecken om ERC skulle dra tillbaka sitt indirekta stöd. Detta på grund av två färska utslag i valkommissionen som går emot dels den fängslade ERC-ledaren Oriol Junqueras, dels Kataloniens regionpresident Quim Torra.

Annons

Men efter ett möte på lördagsförmiddagen bekräftade ERC-ledningen att partiet kommer att lägga ned sina röster i kongressen. Därmed kommer socialisterna PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos (UP) att kunna bilda den första koalitionsregeringen i landets moderna historia.

Under söndagen håller kongressen en första förtroendeomröstning om Sánchez som regeringsbildare. Där krävs absolut majoritet. Eftersom PSOE och UP bara har 155 av kongressens 350 mandat väntar en andra förtroendeomröstning på tisdag. Då räcker det enkel majoritet – fler ja än nej – och det klarar Sánchez tack vare stöd från flera mindre regionala småpartier och att ERC avstår från att rösta nej.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons