Annons
Nyheter

Serbiens valmyndighet stoppades vid gränsen

Kosovo • Publicerad 15 januari 2022
Kosovansk polis vid gränsen mot Serbien. Arkivbild.
Kosovansk polis vid gränsen mot Serbien. Arkivbild.Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Polisen i Kosovo har stoppat tre fordon från Serbiens valmyndighet från att resa in i landet med röstsedlar till den serbiska minoriteten, enligt ett uttalande från kosovanska myndigheter.

Serbien håller en folkomröstning på söndag om ändringar för att stärka rättsväsendets oberoende som ett led i de reformer som krävs för att landet ska närma sig EU-medlemskap.

Annons

Belgrad vill att dess etniska serbiska minoritet i Kosovo ska delta, men Kosovo slår fast att den serbiska minoriteten endast får rösta via post eller på ett sambandskontor, och ignorerar tidigare praxis om att inrätta vallokaler i serbdominerade områden.

Kosovo förklarade i fredags att lagen "inte erkänner rätten för en stat att hålla en folkomröstning på en annan stats suveräna territorium", och tillade att "praxis som tillämpats hittills sedan 2012 har varit grundlagsstridig."

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 2008, ett drag som Serbien har vägrat att erkänna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons