Annons
Nyheter

Sex döms för mord på italiensk toppdiplomat

Kongo-Kinshasa • Publicerad 7 april 2023
FN:s fredsstyrkor i Kongo-Kinshasa flyttar kvarlevorna efter de tre människor som dödades i en attack 2021 i det afrikanska landet. Ett av dödsoffren var Italiens dåvarande ambassadör. Arkivbild från tiden vid händelsen februari 2021.
FN:s fredsstyrkor i Kongo-Kinshasa flyttar kvarlevorna efter de tre människor som dödades i en attack 2021 i det afrikanska landet. Ett av dödsoffren var Italiens dåvarande ambassadör. Arkivbild från tiden vid händelsen februari 2021.Foto: Justin Kabumba/AP/TT

En militärdomstol i Kongo-Kinshasa har dömt sex män till livstids fängelse för mordet på Italiens ambassadör i landet. Åklagarna hade yrkat på dödsstraff.

Ambassadören Luca Attanasio var en av tre som dödades när en FN-konvoj överfölls i östra Kongo-Kinshasa i februari 2021. Övriga två offer var ambassadörens livvakt och en av chaufförerna.

Annons

De dömda männens advokater uppger för AFP att livstidsdomarna kommer att överklagas.

Fem av männen har suttit fängslade sedan januari 2022, medan den sjätte är på flykt.

Åklagarna har under rättegången beskrivit hur målet egentligen var att kidnappa ambassadören och kräva en lösensumma. Männen, som pekas ut som gängmedlemmar av åklagarna, förnekar brott och säger att deras tidigare bekännelser tvingades fram under tortyr.

Krigsdrabbade östra Kongo-Kinshasa plågas av strider mellan rivaliserande beväpnade grupper och miliser. Attacker mot civila är vanligt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons