Annons
Nyheter

En död i brand på boende – flera till sjukhus

En person har avlidit och flera fick föras till sjukhus i samband med en brand på ett äldreboende i Bollnäs. Kommunen har aktiverat sin krisledning.
Brand • Publicerad 4 juni 2023
Sju personer har förts till sjukhus.
Sju personer har förts till sjukhus.Foto: Pontus Lundahl/TT

Larmet om branden kom strax före klockan 5 på söndagsmorgonen. När polisen kom till platsen visade det sig vara en fullt utvecklad brand och evakuering av de boende påbörjades.

– Det är en allvarlig brand, helt klart. Vi har några personer som man har inrymt som inte behövt evakueras, men många har evakuerats, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin tidigt under morgonen.

Sju till sjukhus

Annons

Sju personer fick föras till sjukhus med oklara skador, medan en person hittades död i en lägenhet, enligt polisen. Polisen misstänker att det rör sig om en man i 65-årsåldern som bodde i lägenheten.

– Det är 18 som är övrigt evakuerade in till en annan byggnad som vi håller på och har gjort en medicinsk bedömning på som i stort sett är klar nu, säger Hans Nornholm, räddningsledare på plats, till Ljusnan.

I byggnaden fanns enligt kommunen både seniorlägenheter och ett LSS-boende. Fastigheten är på fem våningar och branden bröt ut på bottenvåningen, skriver Ljusnan.

– Det är en lägenhet som det är en totalskada på och den är helt utbrunnen och det är ju utifrån den som vi haft rökspridning i i stort sett hela fastigheten, säger Nornholm.

Krisledning aktiverad

Kommunen har aktiverat sin krisledning och arbetar tillsammans med Bollnäs Bostäder för att hitta ersättningsplatser för de boende.

"Vårt viktigaste uppdrag nu är att se till så att vi kan lösa vårt uppdrag mot dem som har stöd från kommunen som hemtjänst, hemsjukvård och LSS", säger kommunchef Helena Tillstrand i ett pressmeddelande.

Arbetet har påbörjat med att hitta ersättningslägenheter.

"Vi har medarbetare på plats och undersöker just nu behovet av evakueringslägenheter och skapar en plan för de hyresgäster som inte kan flytta tillbaka till sina hem", säger Bollnäs Bostäders vd Lars Åsberg.

Det finns inga uppgifter om hur många som bodde i huset, inte heller om vad som orsakade branden. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet för att utreda saken.

Släckningsarbetet har avslutats och platsen spärrats av.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons