Annons
Nyheter

Sextio nya skogsbränder i Kanada

Bränder fortsätter att rasa i västra USA och Kanada, som svettas under fortsatta värmeböljor. I Kanadensiska British Columbia har 60 nya bränder uppstått på två dagar, och i Oregon har en brand tredubblats i storlek.
Nordamerika • Publicerad 12 juli 2021
Skogsbränder förstörde det mesta av byn Lytton i British Columbia förra veckan.
Skogsbränder förstörde det mesta av byn Lytton i British Columbia förra veckan.Foto: Darryl Dyck/AP/TT
En brand i Oregon från den 7 juli.
En brand i Oregon från den 7 juli.Foto: Oregons transportmyndighet/AP/TT

Det brinner på fler än 300 platser i British Columbia i Kanada. Värme och åskväder ställer till problem i provinsen, där 60 nya bränder har uppstått de senaste två dagarna.

Värmen ser ut att hålla i sig i början av veckan, med temperaturer på uppemot 38 grader, enligt kanadensiska CBC.

Brandmän omkom

Annons

Skogsbränder härjar också i grannlandet USA. I Arizona omkom två brandmän när flygplanet de befann sig ombord på störtade när de från luften sökte efter bränder. Delstaten räknade med temperaturer på 45 grader under söndagen.

Och i Oregon har den så kallade Bootlegbranden mer än tredubblats i storlek sedan i fredags. Men brandmännen, som tvingades retirera till följd av den förvärrade situationen på lördagen, kunde återvända till frontlinjerna på söndagen, rapporterar The Oregonian.

"Läskig brand"

Branden rasar i ett 600 kvadratkilometer stort område, och träd, buskar och annat som växer i området är så torrt att risken att glödande flagor ska orsaka nya bränder är stor.

– Det är en väldigt läskig brand. Den rör sig så snabbt att den skapar sitt eget väder, säger Rich Saalsaa vid räddningstjänsten till tidningen.

Två byar ligger i brandriktningen, och polisen har tvingats att hota att gripa dem som inte följer deras evakueringsorder.

– Jag tror att budskapet har nått ut att det här är en väldigt allvarlig brand som är oförutsägbar och att det är ett högriskområde. Men det finns alltid dem som föredrar att stanna, och det är ett ohälsosamt val, säger Stacey Todd vid polisen i Klamath County till The Oregonian.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons